14.7.
nedjelja

Probudili smo se prije 5 ujutro. Strahovito uzbuđeni, oboje. Ležali smo u krevetu i planirali dan meškoljeći se, komentirajući očekivanja, okvirnu ideju i plan.

Prvi dan putovanja prema Rusiji u teoriji poslužio je uglavnom kao tranzit. Cilj je bio u što kraćem roku prebaciti sedamstotinjak kilometara, što bliže poljskoj granici. To bi značilo da prelazimo iz HR u Mađarsku a potom u Slovačku bez nepotrebnog zadržavanja po urbanim sredinama. Autoput FTW. Cigla na gas, povremeno stajanje da bismo se osvježili, nešto zamezili, protegnuli noge i to je to.

Krenuli smo u pola 7, sa startnom kilometražom uslikanom za arhiv.

IMG_4354

IMG_4373

Dan je bio sunčan ali prohladan. Idealan za vožnju. Osim kratke majice, ispod body armora nosila sam samo majicu sa kapuljačom i palestinku. Savršeno :mrgreen:

Oboje smo bili odlično raspoloženi, neprekidno smo se smijali i cerekali. Kao da smo na godišnjem :mrgreen:

Mađarska

Granicu sa Mađarskom na GP Goričan prešli smo za manje od 45 minuta. Do Budimpešte preko Balatona došli smo vrlo brzo. Do tada nisam bila u toliko hvaljenom mađarskom glavnom gradu i moram priznati da me se nije toliko dojmio, uz najbolju volju i masovno naslikavanje sredine u kojoj smo se nalazili.

Grad je na momente bio pust kao Atlanta kada je u nju ujahao Rick Grimes, što je logično obzirom na godišnje doba. Tek povremeno naišli bismo na oaze sa ljudima. Prošli smo kroz centar

IMG_4486i provezli se kraj Dunava a potom produžili van.

IMG_4508

IMG_4467

Budimpešta zbilja nije ništa posebno. Izgleda kao prljavi Prag, s nešto manje sadržaja. Avenije, očite kucavice regularnog prometa, bile su skoro pa potpuno prazne.

Po izlasku napravili smo kratki tajmaut na parkingu uz cestu i odrijemali,

IMG_4425

a potom nastavili prema sjeveru.

Slovačka

U poslijepodnevnim satima prešli smo ono što se nekad zvalo mađarsko-slovačkom granicom. Ruina, totalna, mislim da bi ju trebalo ukloniti ili preurediti sa nekom svrhom i funkcijom. Možda bi bila dobar muzej? Ne znam, ovo je uistinu tužno.

IMG_4565

U Košicama smo večerali, prošetali gradom i slikali se na Mostu zaljubljenih,

IMG_4588

IMG_4613

lokalnoj atrakciji čija je metalna konstrukcija okićena mnogobrojnim lokotima sa imenima, srcima i ostatkom šećerlemastih sitničica.

IMG_4567

Nagazili smo prema Poljskoj i podignuli šator nedaleko od ceste u malom šumarku uz mjesto Svidnik.

IMG_4625

Spavanju vani posebno sam se veselila. Ležanje i spavanje na tlu strahovito mi odgovara. Imam dojam da zemlja isiše iz mene svo loše raspoloženje. Bed enerđi end stafs.

Dobro sam se naspavala, veseleći se ulasku u vrlo specifičan muzej, nedaleko od granice.

01 - zagreb-svidnik

Total: 703 km.