Stablo argana (Argania spinosa L. Skeels) raste na području današnjeg Maroka rasprostranjeno preko područja od 8000 km2, životni vijek mu zna preći 200 godina i lokalno stanovništvo od davnina koristi njegove plodove za proizvodnju ulja. Sve do prije tridesetak godina ono se prodavalo kao lokalni suvenir u ruralnim predjelima sjeverozapadne Afrike da bi danas dobilo titulu najskupljeg svjetskog biljnog ulja.

Tradicionalno su ga proizvodile žene dugim, kompliciranim i fizički zahtjevnim postupkom gdje bi nakon 20h rada uspijevale dobiti 1l ulja, često nezadovoljavajuće kvalitete. Primjenom moderne tehnologije i hladnog prešanja arganovo ulje danas zadovoljava daleko veće higijenske standarde i mogućnost čuvanja do godine dana. Ulje za prehranu proizvodi se prethodno kratkotrajnim prženjem koštica čime se smanjuje njegova gorčina, a pojačava ugodni orašasti okus dok se ulje za kozmetičku primjenu preša bez prethodnog zagrijavanja koštice.

Kod sastavu masnih kiselina dominira oleinska (43-49%), esencijalna linolna ili omega-6 (29-36%) i palmitinska (11-15%) masna kiselina. Od vitamina E skupine ima najviše γ-tokoferola, a karakterizira ga i jedinstveni sastav sterola gdje dominiraju skotenol i spinasterol. Njegova snažna antioksidacijska svojstva pripisuju se fenolnom sastavu koje ostaje očuvano u hladno prešanom ulju. Arganovo ulje pokazuje odlična svojstva u terapiji kardiovaskularnih bolesti te potencijalni utjecaj na usporavanje razvoja raka prostate.

U kulinarstvu ga se može koristiti za kraća prženja ili kao dodatak nakon priprema jela. Tradicionalno se kombinira s maslinovim uljem za pripremu marokanskog janjećeg tajina. Dodajte ga u kremaste juhe, humus ili po povrću na žaru. Primjena u kozmetici arganovog ulja je vrlo raširena, dodaje se u kreme za lica i tijelo, a najviše se koristi za tretmane kose i regulaciju lučenja sebuma.