Orah (Juglans regia) potiče s područja Kavkaza i stare Perzije gdje je i se i danas, uz Tursku, Kinu i SAD, uzgaja u najvećim količinama. Proizvodi se gotovo isključivo hladnim prešanjem i smatra se jednim od najukusnijih salatnih ulja zbog svog ugodnog orašastog okusa. Njegova primjena u kulinarstvu srednjeg vijeka bila je znatno razvijena da bi s vremenom pala u zaborav pod utjecajem industrijske proizvodnje ulja. Danas se ponovo vraća na naše stolove uz nove spoznaje o njegovim nutritivnim vrijednostima.

U usporedbi s drugim uljima orašastih plodova (lješnjak badem) ima jedinstven sastav gdje dominiraju obje esencijalne masne kiseline linolna omega-6 (49-63%) i α-linolenska (8-16%), uz oleinsku (13-26%). Omjer omege-3 i omege-6 mu je gotovo idealnih 1:4 što je jedan od temelja uravnotežene prehrane s dugoročnim pozitivnim utjecajem na kardiovaskularno zdravlje i razvoj kroničnih bolesti. Sadrži i dobru količinu vitamina E skupine i nešto manji udio fitosterola i fenolnih spojeva.

Ulje orah nije poželjno zagrijavati nego dodavati nakon pripreme jela. Može poslužiti kao salatno ulje, sastojak za izradu majoneza i umaka, kao dodatak svježem siru i kremastim juhama. Odlično se nadopunjuje s maslinovim uljem. Nutritivne koristi od njegove konzumacije su takve da ga slobodno možete primjenjivati kao svakodnevnu namirnicu u kuhinji. Primjena u kozmetici mu je vrlo raširena, od tretmana kose do krema za kožu koje pomažu borbi protiv suhoće i nastanka bora. Dodaje se i u preparate za ublažavanje simptoma od psorijaze.