Jučer je jedan trgovački lanac imao akciju ananasa 8 kn/komad. Budući da prevolim njegov okus i svježinu, odmah sam skoknula po komada koliko sam mogla nositi. Protuha :D

Jedne godine sam iz lisne rozete ananasa uspjela dobiti biljku. Kvaka je, kao i inače, u odabiru pravog ploda – ne smije biti nezreo ili prezreo. Kad sam selila u ZG, ostavila sam ga kod kuće. Nije preživio, nažalost, ali sam se jučer sjetila kako bi makar jedan od ovih primjeraka mogao izrasti u zdravu biljku. Princip je zapravo vrlo jednostavan;

  • odrežite rozetu na visini oko 2 prsta granice ploda i rozete
  • dajte si par minuta za gušt, ogulite ananas, nasijecite ga (nota bene, pravilno se reže poprijeko na kolutove) i uživajte u božanskom okusu. Kad se izguštate, operite ruke i nastavite dalje :) . Ne zaboravite ni da ste unijeli i značajne količine vitamina C i mangana!
  • položite rozetu u zdjelicu i napunite ju vodom ali nemojte staviti previše, neka baza listova ostane suha. Otprilike ovako:
    Redovito mijenjajte vodu. Ne dozvolite da se zamuti ili promijeni miris.
  • ostavite ananas da leži u vodi oko 3 dana a potom ga presadite u cvjetnu zemlju vulgaris. Može i ne mora pustiti buduće korjenčiće u ta tri dana. Presađenom dajte puno svjetlosti i bit će sretan, kao i svaki drugi pripadnik porodice Bromeliaceae.

Nemojte očekivati plod koji će vas zasititi, ali imat ćete simpatičnu palmoliku biljčicu :cirlider2: