Avokado (Persea americana Mill.) kao dobar izvor ulja bio poznat je još od vremenu Azteka gdje su ga zvali „biljni maslac“ ili „maslačna kruška“. Njegovo pradomovina je u Srednjoj Americi odakle se proširio na sva druga tropska i suptropska područja svijeta. Ulje avokada se dobiva hladnim prešanjem iz njegovog ploda, a tehnologija je vrlo slična proizvodnji maslinovog ulja uz iznimku prethodnog sušenja i uklanjanja kore i sjemenke.
Hladno prešano ulje avokada karakterizira briljantno smaragdno zelena boja za koju su zaslužni visoki udjeli klorofila i karotenoida. Okus mu varira ovisno o sorti, ali najistaknutije su mu arome koje podsjećaju na travu, maslac i gljive. Po sastavu masnih kiselina vrlo je slično maslinovom ulju s dominantnim oleinskom i palmitooleinskom (oko 75%) masnom kiselinom. Glavni antioksidans mu je α-tokoferol uz dobar udio fitosterola. Ističe se po visokom udjelu specifičnog karotenoida – luteina (0.5-3.3 mg/kg ulja) koji ima pozitivan utjecaj na zdravlje očiju i sprečavanja razvoja senilne makularne degradacije, zaštitu kože od UV-zračenja i snižavanje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Ulje avokada je vrlo stabilno pri visokim temperaturama tako da se može koristiti za duža i kraća prženja. Najosjetljivije je na sunčevu svjetlost zbog velike količine klorofila koji u kombinaciji mogu ubrzati njegovu oksidaciju. Potrebno ga je čuvati na tamnom mjestu i sobnoj temperaturi. Koristite ga i za pripremu umaka i salata, kao dodatak kremastim juhama ili u pripremi karakterističnog pesta, za omlete s originalnim okusom i bezbroj drugih kulinarskih ideja.

U početku ovo ulje se proizvodilo u kozmetičke svrhe zbog odličnih svojstava upijanja kroz kožu, a danas postoji cijeli niz preporuka kako iskoristiti njegova svojstva za bolje zdravlje kože i kose.