RAZRED Mammalia, sisavci

RED Perissodactyla, kopitari

PORODICA Equidae, konji

Equus caballus, konj

Kao ogledni primjerak i općenito divan konjić, poslužit će mi Deni, konj u vlasništvu moje drage Banane. Radi se o potomku Westfalke i Trakehnera i služi za preponsko jahanje.

Deni

Osedlavanje

Deni

Obad

Deni

Deni

Deni i Lazo

Povijesni “Ou, šit!” izraz lica :D

EVOLUCIJA KOPITA KONJA

Prije 60 milijuna godina se pojavio prvi konj, koji dimenzijama nije premašivao veličinu današnje lisice. Za razliku od današnjeg konja, hodao je čitavim tabanom sa 5 prstiju. Tijekom evolucije su atrofirali svi prsti osim srednjeg, tako da se današnji konj kreće otiskujući se na srednjem prstu.

Samo kopito je produkt kože i kao takvo, nema osjetilo boli. Stoga, potkivanje konja je nužno kao ljudsko podrezivanje noktiju ;)

IZVORNI OBLICI

Oko ovoga se još uvijek vode polemike, no (uz postojeću monofiletsku) navodim difiletsku teoriju, po kojoj je današnji konj imao dva izvorna oblika – orijentalni (toplokrvni; Equus tarpan, Equus przewalsky) i okcidentalni (hladnokrvni; Equus mosbachensis, Equus abeli).

PASMINE KONJA

Diljem svijeta postoji preko 150 registriranih pasmina razvrstanih u kategorije radnih (danas tovnih) i sportskih pasmina. Radne pasmine karakterizira fizička masivnost tj. velika tjelesna masa koja prelazi 1000 kg. Klasični primjeri su pasmina Shire konja, Percheron i Ardenski konj.

S druge strane, pasmine namijenjene sportu se dijele na preponske (Holstein, Hanoveranski konj, Trakehner, Oldenburg), pasmine za utrke (Arapski konj, Berber), military pasmine (pasmine koje imaju krvi engleskog punokrvnjaka, Oldenburg), kasačke pasmine (Orlow, ruski traber, Am. standardbred), pasmine za dresuru (Lipicanac, Andaluzijac)…

Dorati konj je u osnovi smeđe boje, no griva i rep su crne boje.

Alati konj je također smeđe boje, no griva i rep su jednake boje kao i preostatak tijela.

Vranac je konj crne boje. Postoji i ljetni vranac, kojem u toplijem dijelu godine glava i slabine posvijetle.

Čilaš je konj bijele boje, može biti albino ili starenjem izgubiti boju. Primjerice, lipicanci se ždrijebe kompletno crni, no starenjem pobijeli dlaka.

Kulaš je konj “divlje”, sivožute boje i susreće se kod primitivnih pasmina. Duž leđa ima crnu jeguljastu prugu, a rep i noge su također crni.

Izabela boja konja je karakteristična po žutoriđoj i svijetlosmeđeriđoj osnovnoj boji dlake, a noge, rep i griva su svijetle boje.

Palomino konj je u osnovi smeđežut, a griva i rep su žutobijeli.

Dorat

Dorat

Alat

Alat

Vranac

Vranac

Bijelac

Bijelac

HRANIDBA

Tip ishrane izravno ovisi o razvojnom periodu i namjeni konja, pogotovo ako se radi o konju koji je svakodnevno fizički opterećen radom ili treninzima. Konj je isključivi biljojed osjetljiv na masnu hranu, probavnog trakta kraćeg od goveđeg, budući da nije preživač. Ipak, probavljanje hrane biljnog podrijetla omogućuju bakterije u caecumu.

ŽIVOTNI VIJEK

Do 30 godina.

MARATON ARAPSKIH KONJA

Evo nekoliko fotografija, nastalih prije godinu dana kad je kroz RH išao maraton arapskih konja. Na dugoj ruti stali su i u St. Petrovom selu, gdje su i fotografirani.

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja

Maraton arapskih konja