Šema s putovanjima, kako motorima, tako i rentanim autima nastavila se i ove godine. Kako i ne bi nakon onoliko lijepih iskustava, kad smo oboje zaključili da ne postoji bolji način za potrošiti novac nego otići nekamo u nova prostranstva? Nakon kraćeg vaganja odluka je pala na Irsku, i stoga smo odlučili provesti desetak dana vozeći se u krug po otoku, na shemu kao na Islandu. Irska je oduvijek u mojim očima bila simbol lijepe države s divnom prirodom, dobrom muzikom, poznatom dobrom atmosferom, ovcama i krumpirom koji je otok spasio od gladi :) a i blizu je. Cijene karata su vrlo jeftine (skoro nas skuplje ispadne doći do aerodroma), letovi zuje svaki dan u oba smjera s Gardermoena – nemamo isprike.

Odabir godišnjeg doba

Budući da želim što više lijepih suncem okupanih komada prirode na karticama aparata, trebalo je ustanoviti koje godišnje doba/mjesec obično ima najmanje oborina, uzimajući u obzir blizinu Atlantika i samim time i određenu razinu nepreciznosti vremenske prognoze. Odabir je pao na proljeće tj. svibanj, što se ispostavilo kao priličan pogodak. Vrijeme uopće nije bilo toliko loše; tek je par dana kiše pokušalo kvariti atmosferu u autu. Neuspješno.

Nakrčena mapa

Za uvid koliko čačkam što vidjeti od kulturnih i prirodnih lokacija (ja!) i gdje spavati (Žmu je tu prvak!) pogledajte printskrin mape.

U malo čemu uživam koliko u planiranju rute, iščačkavanju zanimljivosti za vidjeti i čitanju navika i navada naroda kojeg posjećujemo. Obično ispisujem tonu teksta, opisa i zanimljivosti jer volim znati kamo idem i po čemu je zanimljivo to mjesto prije nego na njega kročim.

Isto tako, posvećujem nešto vremena i tradicionalnim jelima, pogotovo slanog tipa. Alkohol nam nije napet, ali porcija tople hearty juhice usred ničega čuda radi.

Izvan norveškog teritorija i u većini država izvan Skandinavije divno pravilo zvano Allemannsretten ne vrijedi, dapače, ljudima u Irskoj je takvo što neprihvatljivo. Stoga nije naodmet prokalkulirati rutu i baciti pogled ima li se gdje za prespavati bez da si nekome uz kuću ili na njivi, jer se ne moraš uvijek dobro provesti.

Clockwise/counterclockwise?

Naš defaultni smjer vožnje po državama uvijek je clockwise tj. uvijek nastojimo da bude takav. No, poučeni vremenom i nestabilnošću istoga, po silasku s aerodroma obično gledamo vremensku prognozu za nekoliko sljedećih dana i onda biramo smjer gdje možemo makar prvih par dana voziti bez da nas omoči kiša. Dosad smo uvijek uspijevali voziti clockwise, jedinim prirodnim smjerom; čak ni Irska nije bila iznimka.

GOT lokacije

Dobar dio GOT epizoda tj. dijelova epizoda snimljen je u Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Postoji poveći broj lokacija koje su procvale turistički otkad su na njima snimane slavne autentične scene, kao i na Islandu. Teško je ne integrirati ih na itinerar, pogotovo kada su lako dostupne.