Djeca sunca?

Radi se o biljkama koje su prošle kompleksnu evoluciju tj. adaptiranje uistinu ekstremnim uvjetima – snažna solarna svjetlost ih obasjava veći dio godine, shodno tome i temperatura. Stoga je potrebno ono malo oborina koje bi poduprle fiziološke procese u biljci dobro iskoristiti. Samo ime “sukulenti” dolazi od lat. riječi succus – sok, što se veže uz “mesnatost” ovih biljaka – sposobne su pohranjivati zalihe vode u mesnatim listovima i stabljikama i tako omogućuju preživljavanje u sušnom periodu. Obzirom na svoj usko definiran interes, ovdje ću od sukulenata predstaviti samo Lithopse (generalizirani naziv za živo kamenje) i pustinjske vrste kaktusa. Osim pustinjskih vrsta kaktusa, kod uzgajivača se mogu naći i prašumske vrste koje nimalo ne nalikuju ovim pustinjskima i nisu mi uopće zanimljive.

Moje vrste sukulenata

Kaktusi su specifični po listovima metamorfiranima u bodlje. Fotosintezu pritom vrši stabljika i u ranim stadijima razvoja kotiledonski listići koji nestaju s pojavom prvih pravih izdanaka stabla. Podrijetlo ovih biljaka je sjeverna i južna Amerika.

Mammilaria gracilis

Mammilaria gracilis

Echinopsis sp.

Echinopsis sp.

Astrophytum sp.

Stenocereus pruinosus

Ferocactus sp.

Ferocactus sp.

Mammilaria sp.

Mammilaria leptacantha

Mammilaria bocasana

Mammilaria bocasana

Mammilaria elongata

Mammilaria elongata

Opuntia sp.

Opuntia sp.

?

Echinocactus grusonii

Echinocactus grusonii

Mammilaria sp.

Mammilaria sp.

Mammilaria elongata

Mammilaria elongata

?

?

Echinopsis silvestri-albino

Echinopsis silvestri-albino

Gymnocalycium mihanovichii friedrichii - jagoda kaktus

Gymnocalycium mihanovichii friedrichii-jagoda kaktus

Za mene se baš i ne može reći da sam ljubitelj cvijeća, jer me sve one kičaste latice, lapovi, brakteje i sl. tvorbe na ukrasnom sobnom bilju bacaju u duboku depresiju. No, otkako sam prije par godina na poklon dobila prvi kaktus u palčić-saksiji, totalno sam se oduševila. Zasad imam dvadesetak malih kaktusa i Lithopsa i sigurno neću stati na tom broju :)

Lithopsi su izgledom vrlo jednostavne biljke – sastoje se od dva rascijepljena lista raznih nijansi zelene boje, često ornamentirani. Vrlo su spori rastom. Neke vrste dosegnu i do 5 cm, iako većina naraste do 1,5 cm. Potječu iz južne Afrike – suh klimat sa vrlo malo oborina. Stoga im pogoduje jaka svjetlost, čak izravna, rijetko zalijevanje i povoljne su visoke temperature.

Pleiospilus sp.

Pleiospilus sp.

Lithops sp.

Lithops sp.

Tek sam nedavno otkrila Lithopse proučavajući knjigu o uzgoju sobnog bilja. Moram priznati da dotad nisam čula za te neobične stvorove, a kamoli vidjela ih. Mislila sam, nema šanse da to kod nas i nađem, ali, kupujući namirnice i šećući kroz supermarket oko mi je zapelo za štand sa sobnim biljem i kaktusima. Totalno sam se razveselila kad sam vidjela male Lithopse i odmah sam odabrala jedan primjerak, snažne zelene nijanse. Neki dan sam naišla na još jedan primjerak, vrlo usamljen, no nadam se snažnom rastu na proljeće i razlogu za presađivanje u veću posudu.

Aloe

Aloe ferox

Aloe ferox

Posebno me razveselio podatak u postu na jednom forumu, gdje mi je vlasnik najavio rast Aloe, monstruoznih proporcija. Kod njega je Aloe narasla toliko da ju je morao udomiti u botaničkom vrtu :D