Tijelo kukaca bilateralno je simetrično i nalazi se unutar hitinske egzokutikule koja može djelomično ili potpuno pokrivati tijelo.

Oblikom može biti:

  • sferično konveksne dorzalne linije, zastupljeno je kod božjih ovčica, Coccinellidae, zlatica, Chrysomelidae,

    sfericnoNosorožac, Oryctes nasicornis, Scarabaeidae

  • dorziventralno spljošteno – vrste porodice kusokrilaca, Staphylinidae, krijesnica, Lampyridae, reda žoharaša, Blattaria

    dorziventralnoŽohar Blaptica dubia, Blaberidae

  • cilindrično i izduljeno – zastupljeno kod porodica klisnjaka, Elateridae, strizibuba, Cerambycidae, bogomoljki, Mantodea

    cilindricnoEuropska bogomoljka, Mantis religiosa, Mantidae

Najčešće je eliptično i izduženo; čvrsti egzoskelet štiti unutrašnje organe od mehaničkih udaraca i desikacije. Hitinizirana krila kornjaša, Coleoptera, analogna oklopu kornjača, omogućuju pasivni način obrane od napadača i zaštite vrlo mekog i osjetljivog tergita ispod krila pri kretanju kroz nepristupačan okoliš kao što je tlo, kamenje i gusto spleteno granje.

Životni prostor i način života pokazuju svoj utjecaj na generalnu strukturu tijela i strukturu pojedinih dijelova. Terestrične vrste doživjele su preobrazbu u obliku tijela i ekstremiteta, primjerice, tijelo postaje uže i izduljenije da bi se što lakše kretalo kroz šupljine i hodnike (trčci, Carabidae), prednje noge pojedinih vrsta koje aktivno kopaju da bi prošle kroz tlo specijalizirale su se za razmicanje čestica tla (rovac, Gryllotalpa sp.) itd. Akvatičke vrste opremljene su nogama koje omogućuju spretno manevriranje kroz vodu, tijekom evolucije povećana je njihova površina i formirala se u oblik vesla, primjerice, kao kod obrubljenog kozaka, Dytiscus marginalis vrste iz reda kornjaša, Coleoptera.

Veličina kukaca varira u širokom rasponu. Među najmanje kukce ubrajamo vrste osa porodice Mymaridae, dok je kukac najdužeg tijela Phobaeticus chani koji pripada redu nakaznika, Phasmida i mjeri 357 mm, ne računajući duljinu ispruženih nogu. Najveći raspon krila možemo naći kod leptira vrste Atticus atlas, koji mjeri 35 cm.

Euchroma gigantea je tropska vrsta porodice krasnika, Buprestidae s dužinom tijela do 8 cm i čija ličinka doseže duljinu 12-15 cm, prema Wikipediji. Ovo je primjerak jednog od najtraženijih kukaca Južne Amerike, budući da se elitre koje reflektiraju spektar duginih boja traže radi izrade nakita za suvenire i ukrašavanje tekstila. Shuar plemena naseljena oko Amazone nose cijele kukce na plemenskoj odjeći jer vjeruju da kukci, osim što služe kao ukras, čuvaju zdravlje i životnu snagu. Ovaj veliki kukac je snažan letač i privlači ga miris svježe posječenih stabala.

Naši su najveći kornjaši hrastova strizibuba Cerambyx cerdo, Cerambycidae (50 mm), jelenak Lucanus cervus, Lucanidae (80 mm).

jelenak