Torba napravljena od 400-tinjak najlonskih vrećica

Uskoro će biti godina dana kako sam krenula raditi ovu torbu.

Imam problem sa najlonskim vrećicama. Iako se trudim rijetko do nikad uzimati ih u trgovinama, jedna polica u predsoblju je okupirana samo njima i čini dvogodišnju zalihu. Koristim isključivo ruksak i platnene vrećice, no odnekud samo izviru. U par navrata su me zatrpale kad sam otvarala vrata ormara :cigle: i predstavljaju mi konstantnu zagonetku što i kako sa njima, osim što u njima mogu odnijeti smeće do kontejnera.

Nedavno sam vidjela iskorištenje cijele hrpetine, po opisu nalik mojoj. Nisam vjerovala upozorenju da pri izradi ideje postoji mogućnost nestanka vrećica u jednom trenutku, a onda je i mene taj O.o trenutak snašao. Došla sam do točke u kojoj više nemam vrećica. Na tren sam se zbilja zamislila. Evo što sam radila.

Ideja se svodi na izradu torbe za namirnice od brda vrećica. Brdo sam imala :mrgreen: i trebalo je samo zasukati rukave. Treba vam, osim vrećica, heklerica (preporučujem broj 6) i škare.

Najprije ćemo napraviti najlonsku nit koju ćemo heklati. Uzmite vrećicu, sravnajte ju na površini i odrežite joj ručke i dno. Pazite da površina nema oštećenja (ne dajte mačci da se igra sa nitima za hekleraj :mrgreen: ) jer će ona definirati čvrstoću i dugotrajnost projekta.

Pretjerana preciznost nije bitna no držite se okvirnog oblika i širine trake od oko 2,5 – 3 cm. Čisto da bude ujednačeno. Spojite niti međusobno provlačenjem koje završava malim čvorićem.

Zategnite nit, namotajte ju u klupko.

Preporučujem da, vođena svojim iskustvom, odmah izrežete i namotate makar 250 vrećica jer će vam, vjerujte, trebati :mrgreen:

Drugi dio je kratak tečaj heklanja. Ako imate iskustva, ovo će vam biti pis of kejk i to već znate raditi žmireći, a ako ne, uzmite komad vune i heklericu čisto za probu držanja igle. Ovo se vrlo brzo uči, držite optimizam na visokim razinama :mrgreen:

Napravite omču

omotajte nit oko igle

i držeći ju kukom na vrhu igle provucite nit kroz omču. To se zove “očica”.

Lagano, ne može biti lakše, jelda :mrgreen: ?

Nastavite ponavljati ovaj korak dok ne dođete do okvirne širine dna torbe. Ovo što napravite možemo nazvati “lanac”, dakle, niz očica.
Sad je na redu heklanje u krug. Treba napraviti dno torbe. Kada dođete do zadnje očice, samo “skrenite” i zaheklavajte rub napravljenog lanca. U svaku postranu očicu zabodite iglu i provucite najlonsku nit.

Kad dođete do kraja, samo produžite na drugu stranu. Heklajte u krug i na vrhovima lanca dodajte po tri dodatne omče u istu očicu jer ćete njima dobiti na plosnatosti i ravnini površine.

Gotovo dno izgleda ovako:

Kada napravite ovoliko, već ćete uhvatiti ritam (ako ga dotad niste imali) i bit će vam jasno da nemaju sve vrećice, unatoč prividnoj sličnosti, jednaku debljinu i elastičnost. Radila sam isključivo sa onim manjima, od kruha, voća i besplatnima kojima te zatrpaju kad kupiš doslovno bilo što u trgovačkim lancima. Uglavnom zato jer mi kriminalno dominiraju u ormaru i cilj je bio riješiti ih se. Veće ionako mogu uvijek za nešto konkretno i upotrijebiti. Takve vrećice, one koje plaćate na kasi a znate da ih imate more kod kuće, nemaju ni približnu elastičnost ali su vidno čvršće. Kad napravite ovakvu torbu, sigurno ćete dobiti ideju što napraviti i od njih.
Također, bit će vam jasno koliko jedna traka odrezana od vrećice kratko traje. Meni su prosječno trajale 5-6 očica, što objašnjava enormnu potrošnju u izradi.

Nastavite heklati bočnu stranu. Neće biti šavova, već se plete u krug. Na vrhovima gdje ste dodavali tri omčice u očicu sada smanjite i svedite na jednu u sljedeća 4 reda. Ovo će dati efekt sužavanja pa će torba dobijati formu. Super je promatrati kako se torba formira, vrlo brzo se hekla i vidi rezultat. Dalje nastavite heklati bez dodavanja ili oduzimanja očica da biste dobili cjevastu tvorbu, ravnih obrisa.

Ovo je moj dosadašnji rezultat.

Za njega su pokupljene doslovno sve vrećice iz kuće :mrgreen: a čini samo četvrtinu planiranih dimenzija torbe, visoka je ravno 13 cm. Za sada stajem sa izradom, nastavit ću kada nakupim još vrećica a još uvijek ne mogu vjerovati da mi ih je ponestalo. Kalkuliram, bačeno je možda 5-6 zbog oštećenja, a upotrebljen sigurno troznamenkast broj.

Bila bi daleko ranije gotova da nisam donijela striktnu odluku o pravljenju isključivo od korištenih starih najlonskih vrećica. Svrha je bila skupiti postojeće i pretvoriti ih u nešto korisno. Dugo vremena ju nisam ni taknula jer sam čekala da se tada potpuno ispražnjeni lager vrećica napuni, taman toliko da bih uspjela završiti ju.

Konačno je gotova i izgleda ovako:

vrec

Vrlo sam zadovoljna, sutra u pogon puštam prvi test podnošenja tereta. Donji rub je armiran pamučnim debelim koncem, koji je uheklan u bazu (pogledajte sliku, ove žute niti na dnu) u nadi da će produžiti rok trajanja. Planiram nešto slično napraviti duž obje strane bridova i na vrhu, duž širine torbe i oko ručki.

Živo me zanima koliko će dobro podnositi ono što najviše kupujem, a to je voće i povrće.

12 Comments
    • barbudo
    • 15/02/2013
    • Reply

    bravo!
    taman se ističu todorićeve boje ;)

    • Jes, konačno da te ekstremno loše i tanke vrećice koje ti na kasama dodaju makinalno nečemu i posluže :D

      Još uvijek mi je misterij, teglim isključivo ruksak, vrećicu nisam uzela godinama na kasi, odakle nam TOLIKO vrećica u kući?!

    • barbudo
    • 16/02/2013
    • Reply

    hej, pitaj dežurnog krivca u kući ;)

  1. ovo ti je super
    napravi i meni jednu:)

    • Ma kako da ne ;)

    • Baba Bare
    • 17/02/2013
    • Reply

    Zanimljivo. Sigurno je čvrsta. Ja nosim platnene do trgovine, a u plastičnim držim smeće. Zato ne mogu nakupiti dovoljno vrećica.

    • Iznenađujuće čvrsta, ne bi čovjek vjerovao, iako ju sigurno neću testirati do gornjih granica. Za takve stvari imam ruksak ionako. Ovo je više bila demonstracija što se može sa brdom najlona <3

        • Baba Bare
        • 17/02/2013
        • Reply

        Ruksak je od poliestera, i ima tanja vlakna, a vrećice su od polietilena, a imaju, ovako heklane, deblja vlakna. Kada bi se i testiralo do gornjih granica imam nekakav dojam da bi heklana vrećica veću silu izdržala.

        Što misliš?

        • Kakav god ruksak bio, sigurno je čvršći. Oko proizvodnje vlakana je razvijena cijela znanost sa ciljem nalaska što lakšeg a čvršćeg materijala. Za pravi test bih trebala ovakvu pletenu vrećicu volumena svog ruksaka i jednaku masu jednako raspoređenu unutar njih.
          Ja se još uvijek kladim na ruksak, pogotovo ako je ovaj moj <3

  2. super, cula sam da imaju takve torbice, a odakle uzimate mustre. Bilo bi super da dobijem koju

    • Mustre? Ovo je doslovno iz glave, nemam neke posebne principe niti sheme, plus što ne razumijem nikakve knjige niti pisane upute, formulirane su često kao automehaničarski priručnici. Ne poznajem terminologiju, ja sam uglavnom samouka pa shodno tome i eksperimentiram, doslovno samo heklam u krug, na početku dodajem očice da bih dobila željenu širinu a onda cigla na gas dok ima najlona. Ako se i dogodi nekad greška u nekom heklanju, oporim bod do greške i onda opet ajmo ča ;)

      Vrlo je jednostavno, ako si ikad išta heklala, ne bi smio biti problemo napraviti ovo. Procijeni sama.

  3. […] Znate što mislim o najlonu i najlonskim vrećicama […]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.