Crna komedija?

90 minuta u kojima Machinist meets Trumans show meets Equilibrium meets Fight club.
Sad kad vidite ovaj meeting, pomislite, ovaj film mora valjati. Zašto je to netočno i na teorijskom nivou, pročitajte.

np – SNEAKER PIMPS – half life

[žanr warning]
Ljubitelji SF, horora, westerna, urnebesne akcijske komedije, romantičnih drama, pornografije, kliknite ovdje za daljnje proučavanje moje stranice, jer će vam ova recenzija u životu biti potrebna kao polomljeni kišobran na pljusku-bikini na snijegu-rabljeni wc papir-upaljač bez benzina-…(you got the picture).
[/žanr warning]

Temeljne informacije

Ime – Den Brysomme mannen (Bothersome man)
Žanr – komedija + triler
Podrijetlo – Norveška
Godina – 2006.

Pričica

brysomme mannenPriča počinje uvozom ObičnogČovjekaTM Andreasa u SavršeniGrad1. Dobija odmah dobar posao2, biva prihvaćen od svih oko sebe3 i pozivan na izlaske. Nalazi si tako i družicu, Annu4, sređuju kuću, druže se sa prijateljima5… No, ona ne pokazuje interes za razgovor o emocijama s njim. Općenito, konstatira kako je sve oko njega hladno, ne osjeća mirise i okuse. On ustukne i primijeti novu potencijalnu sretnicu, Ingeborg6 sa posla, s kojom prevari Annu. Shvaćajući da se zaljubljuje u nju, odluči ne lagati Anni i priznaje joj nevjerstvo7. Sav sretan odlazi Ingeborg i govori joj da je sada slobodan i bez obaveza prema Anni, no ona mu hladno priznaje da to nije očekivala od njega, pogotovo jer je ona paralelno bila u vezi sa nekoliko muškaraca prema kojima nije osjećala ništa posebno, kao ni prema njemu.

Andreas uništen odlazi i pokuša si oduzeti život8. Preživi i vraća se Anni koja za subotu ima socio-planove9. Jedne noći otkriva pukotinu u zidu iz koje dopire divna glazba i neobičan miris. Fasciniran, bolje rečeno opsjednut neobičnom pojavom, odlučuje provaliti na drugu stranu po svaku cijenu, no biva spriječen10 i katapultiran iz grada.

1 – ne znamo odakle dolazi. Na početku filma dolazi u pustinjsku regiju gdje ga čeka auto koji ga vodi u idealni grad. Kako se film razvija, uviđamo da nema kriminala, problema, smrti, rane zarastaju u nanosekundi…
2 – ured u nekoj dosta modernoj ostakljenoj zgradi. Zaposlen kao računovođa. Dobija mali predujam prije nego je i sjeo za radni stol, kao, da mu se nađe, a nakon par dana vozi kabriolet.
3 – prikazani su prijatelji, dio sa posla a dio iz privatne sfere.
4 – unutrašnja dizajnerica bez ikakvog suosjećanja, samo ruši zidove po stanu i kupuje namještaj.
5 – vode abnormalno površne razgovore a općenito su svi likovi prikazani kao lišeni emocija.
6 – na prvi pogled malo ipak toplija od Anne. Naravno, ispostavi se da je prvi dojam bio pogrešan.
7 – ona, naravno, ni da trepne. Pita ga može li potvrditi bivanje na večeri sa prijateljima.
8 – baca se pod podzemnu, no slab od udarca i spor, ne uspije izbjeći još nekoliko navrata sudara sa podzemnom.
9 – hoće na karting sa prijateljima.
10 – u filmu ga prate svojevrsni “njegovatelji” grada, jer ga pamte kao neuklopljenog i previše znatiželjnog. Light verzija policije koja ordinira bez pendreka i marice.

I gdje je tu sada točno crna komedija? Osim ako stručno gledateljstvo koje ga je tako nazvalo višestruke udarce vlakom i bježanje crijeva iz abdominalne šupljine samoubojice smatra ironičnim. Not. Ne zato što sam gadljiva na crijeva i krv, već mi to jednostavno nije dobro izvedeno. Ovo bih radije prozvala angažiranom dramom, koja osuđuje savršeno društvo gdje je komercijala preuzela svijest i predstavila alijenaciju ljudskim emocijama i razumijevanju međuljudskih odnosa.

Ocjena: 6. Briljantno je pojednostavljen i to mu je vrlina, no nešto mu nedostaje. Okus ;)?

Previous post

Next post

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.