Malo o mojoj najdražoj seriji… i zašto ju više neću gledati sa onim guštom kao do sada.

np: ARCH ENEMY – let the killing begin

Dobro, nije baš najdraža, ali nije ni daleko. Ostale meni drage serije se ne mogu uspoređivati sa ovom jer nisu ista kategorija, ali ova je u svojoj klasi na vrhu. Radi se o predatorima, koji za razliku od onih što kratko i efikasno kolju antilope po savanama, smišljaju nove načine kako nanijeti što je više moguće boli žrtvama. Obično slabijima od sebe – ženama i djeci.

CSI vs. Criminal Minds (3 opako dobra razloga zašto je CM bolji za pogledati)

1. CSI je ogavna franšiza, CSI:NY i CSI:Miami im nisu trebali. Čak se i Grissom oglasio i čudi se kako već producenti nisu skovali CSI:Toledo. Voljela sam prvih par sezona, nisam ni epizode propustila i jedva sam čekala idući tjedan da vidim slijedeći slučaj. Danas. kadgod upalim TV na makar jednoj postaji je jedna od CSI podružnica.
2. CM ima bolje slučajeve. Definitivno zanimljivije. Sva ona DNA-analysis BS, vlakna, rekonstrukcije pucnjeva, rekonstrukcije lubanja radi identifikacije itd. se ne mogu mjeriti sa najzanimljivijim faktorom ubojstva, ujedno i glavnim pokretačem – ljudskim umom i načelima po kojima tik-taka.
3. CM ima Matthew Gray Gublera, a tu ne može ništa čak ni Gil Grissom. Odličan lik + casting bingo kakav se ne vidi svaki dan :)

Shema serije?
U jednosatnoj epizodi BAU (Behaviour Analysis Unit, ogranak federa) team:

 • Aaron Hotchner (glumi ga Thomas Gibson, Greg iz Dharme & Grega) – šef teama, odgovoran, inteligentan, predan, pažljiv, hladan, diskretan, odmjeren… posao mu je u koliziji sa privatnim životom i stoga ga supruga ostavlja.
 • Jason Gideon (Mandy Patinkin, jedan od doktora iz Chicago Hope bolnice) – duša serije, visoke sposobnosti apstraktnog razmišljanja. Ekstremno pozitivan, veže se za žrtve slučajeva koje proučavaju. Pticolog. Ljubitelj umjetnosti.
 • Derek Morgan (Shemar Moore, hmmmm..???) – komični predah serije, judo-educiran i anti-bombaš. Zlostavljan kao dijete.
 • JJ Jareau (AJ Cook, jedna od sestara iz Virgin suicides) – agentica za odnose s javnošću. U biti dosadna, no najgori moment je bio napad pasa…
 • Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler, TZAR!!!!) – teamski genijalac koji je sa 12 godina maturirao, sa pripadajućim lookom i smislom za humor. Terenska zamjena za Google, Pubmed, WHO, FAO i masu kratica vezanih za statističke podatke. Shizofrena majka u sanatoriju, strahuje od nasljednosti. U jednoj epizodi je bio zlostavljan od mladića teško poremećene ličnosti. Na početku druge sezone su pokušali dodatno ispotencirati njegov nerdy nerd look nekim gadnim naočalama, ali su shvatili da su suvišne – ovakav rahitis imaju samo PRAVI geekovi, naočale su za pozere ;)
 • Penelope Garcia (Kirsten Vangsness, ?) – zadužena za PC-aspekt rješavanja slučajeva, detekcije kriminalnih seljenja sa IP adresa na druge IP adrese, servere, aplikacije i serverske aplikacije… Odeblja, ali simpatična, “fills her office with figurines and color to remind herself to smile as the horror fills her screens.”
 • Elle Greenaway (Lola Glaudini, Sopranosi) – agentica izražajnih očiju i loše frizure u drugoj sezoni educirana za proganjanje seksualno devijantnih kriminalaca. Odlazi na dugogodišnji odmor zbog trauma izazvanih slučajem čiji je protagonist napao i nju (krvlju iz njenih rana je pisao neke žvrljotine po zidovima itd).
 • Emily Prentiss (Paget Brewster, glumila je u nekom mizernom sitcomu psihijatricu koja se ne može riješiti svojih pacijenata) – zamjena za Elle. Očajno loša, nimalo zanimljiva. Bolje bi bilo da ju nisu doveli, al tko mene pita…?

riješi jedan slučaj, načelno vezan za masovna ubojstva, kojima prethode mučenja, mutilacije, silovanja, pedofilije, evisceracije i šta sve već killerima ne padne na pamet. Neka epizode govore za sebe, evo nekoliko meni dražih:

 • COMPULSION – niz ubojstava uzrokovanih požarima na fakultetu. Ispostavi se da je krivac djevojka, vjerski fundamentalist katoličke vjere sa opsesivno-kompluzivnim poremećajem koju je dečko ostavio radi drugog dečka.
 • PLAIN SIGHT – silovatelj hara urednim i bogatim predgrađem. Svojim žrtvama, ženama, prije mučenja lijepi oči i usmjerava prema prozoru koji gleda na stupove sa rasvjetom. Uz sve, tražeći žrtvu po kući, putem složi igračke koje su razbacala djeca, zavrne slavine koje kaplju…
 • LDSK – Long Distance Serial Killer, snajperist, sociopat. Ubojstva u superfluentnim regijama grada, usred bijela dana.
 • RIDING THE LIGHTNING – Gideon pokušava spasiti ženu iz lunatic-tandema koja je sudjelovala u ubijanju djece, osuđenu na smrt.
 • FISHER KING – 1st season cliffhanger – poludjeli otac otima svoje posvojeno dijete i svakome u teamu daje svoj udio u questu… krvi, eksplozija, požara na sve strane.
 • PERFECT STORM – par dominator-submisiv sadistički zlostavlja i ubija djevojke i mlade žene. Ispostavi se da je slabija karika muški dio dueta.
 • PROFILER PROFILED – nakon niza ubojstava u Chicagu, šef policije traži od BAU profil ubojice. Poklopi se baš sa Morganovim dolaskom, koji se susreće sa ozbiljnim optužbama.
 • BIG GAME + REVELATIONS – Spence umalo strada od mladića zlostavljanog u djetinjstvu od religiozno-poremećenog oca. U odjavnoj špici BAND OF HORSES – funeral.
 • JONES – nakon uragana Katrina veselje u New Orleansu. Silovana žena koju nakon nemilog događaja nitko nije htio poduprijeti u priči da ipak nije bila voljna, ubija svakog tipa koji trzne na nju. A ona doooobra…
 • ASHES AND DUST – serijski požari i čovjek kojeg žrtve vide u izmaglici kako hoda kroz vatru u odijelu od azbesta, sa velikom bocom sa kisikom.
 • OPEN SEASON – dva brata po brdima u lovu na ljude modernim lukovima i strijelama.
 • LEGACY – nakon nestanka 63 beskućnika, kurvi i sl. likova sa ulica kreće lov na ubojicu koji se sadistički iživljava u klaonici.
 • IN NAME AND BLOOD – mladi i zgodni otac sa tumorom na mozgu lovi uz pomoć malog sina. Žene odvlači u podrum i vadi im štemajzlom srce.
 • SCARED TO DEATH – psihijatar kojeg je u pojam ubijala prvo majka pa kasnije žena iskorištava svoj status medicinara da bi namamio žrtve, osobe sa anksioznim poremećajima. Ubijao ih je na najgori način – njihovom fobijom.

Dosad je snimljeno preko 50 epizoda.

Čemu sve ovo?

Tek tako da kažem da je Gideon tj. Mandy Patinkin otišao iz serije. “Mijenja” ga Joe Mantegna, koji je toliko lame da mu ni link do IMDB-ja neću staviti!

Criminal mindsZa kraj?

Memorable quote; Gideon o Franku, most prolific serial killeru ever:
Genetics gave him the predisposition. Add to that the second factor, psychology. Thats the filter through which he’s experiences his environment. Finally, socialization – life experiences. Like all of us, hes a complicated manifestation of all 3. So you put that all together and think of Frank as a living murder weapon. His genetics load the gun, his psychology aims it, the environment pulls the trigger.

Ostali kvoutovi.