Polen u medu

Polen u medu

Koliko pčele poštujem, toliko me polenova zrnca nakon što ih pčele isprocesiraju perverzno zadivljuju. Doslovno od prvog kontakta s njima. Kad mi je objašnjeno o čemu se zapravo radi, ostala sam totalno fascinirana. Cvjetni prah sadrži nukleinske kiseline koje izgrađuju genetski materijal biljaka kraja u kojem pčele skupljaju polen. U trenutku kada progutate otopljeni cvjetni prah, sjetite se kako unosite mali komadić svake biljke na koju su marljive pčele sletjele. Unosite genom biljaka regije u kojoj se košnica nalazi u samo jednoj jušnoj žlici, što je meni izuzetno zanimljivo :D

Da bi mogao stajati na policama bez degradacije kvalitete, polen mora imati vlažnost ispod 10%. Ostatak suhe tvari čini do 40% bjelančevina i raznih vrsta ugljikohidrata, kao i vitaminski i mineralni koktel. Sadrži vitamine A, D, E, K, B kompleksa i vitamin C, a od minerala zastupljeni su cink, željezo, kalcij, mangan, selenij i mnogi drugi. Sadrži i fitoestrogene, flavonoide, enzime esencijalne za čovjekov metabolizam hrane, lecitin nužan za pravilno funkcioniranje živčanog sustava i razne vrste eteričnih ulja.

Iako ne ludujem pretjerano za medom, još od djetinjstva, kada mi je baka svako jutro začepila prigovarajuća usta velikom žlicom meda, odlučila sam skemijati jutarnju dozu polena. Budući da znam kako neću imati discipline namakati svaku noć par jušnih žlica polena u vodi, uranjanje zrnaca u med učinila mi se bolja opcija.

polenOvako pomiješan med ostavlja se ležati u miru barem 10 dana da bi med uspio prodrijeti u polen kroz ovojnicu i učinio sadržaj dostupnim. Iako je mješavina stabilna, preporučuje se konzumirati ju u što kraćem roku. Zato i jesam uzela manju staklenku, mjeri jedva 70 ml. Napunila sam ju medom u količini od dvije trećine i potom dodala polenova zrnca.

U ovom slučaju uzimat ću genom biljaka regije oko Kopačkog Rita, meni jako dragog kraja.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.