Molim, udijelite ovom videu 43 sekunde svog života.

Da pojasnim, pogledali ste mrtvu sirovu morsku živinu u tanjuru, polijevanu shoyu umakom i koja uslijed kontakta s njim reagira na ione soli kontrahiranjem mišića u krakovima.

Ova nesretna crknuta dekapitirana lignja pokazuje daleko veću životnost i nesumnjivo ima jaču kemiju u interakciji s natrijem nego Jamie Dornan i Dakota Johnson u 50 shades of grey. Konačno sam sjela i pogledala uradak u kućnim uvjetima, unatoč primarnom planu odlaska u kino u ženskom društvu s namjerom bashanja i shreddanja dijaloga. Nažalost, uvijek se nešto ispriječi, što je u neku ruku šteta kada se radi o nečemu toliko glupom, bezobličnom i bezveznom da vrišti pozivajući na shred.

Knjigu nisam čitala. Bar ne dugo. Znam, tri ih je, ali meni je nezamislivo bezvezna i prva. Išla sam, kao i s filmom, vidjeti koji je razlog buke dignute oko romančića koji se odmah pokazao kao jeftina literatura za podmazivanje vagina predmenopauznih kućanica čiji je spolni život koreliran s frekvencijom prolazaka raritetnijih kometa. Shodno tome, u filmu ne postoji apsolutno ništa podražljivo, motivirajuće ili iole senzualno. Seks je smiješan, pogotovo utoliko što bi trebao biti non-vanilla seks – od scena seksa filma koji pokušava napraviti distinkciju između običnog dosadnog seksa i odnošaja dozlaboga blentave djevice i lika s dubokim ožiljcima na psihi očekivala bih ipak nešto više juicea. Ujedno, film briljantno prozirno precizno puca u djevojčurke koje sanjaju Prinčeve Na Bijelom Konju pune para i mistike, a pritom ne toliko sjebane da one svojom ljubavlju ne mogu popraviti njihovu oštećenost. Finale filma pršti od patetike, očekivane reakcije mladog Greya i mog osjećaja koji nekako najbolje opisuje:

could

Smijanje na konto loše glume uspijeva nadmašiti jedino smijanje na dijaloge koji izgledaju kao da ih je pisala dvanaestogodišnja djevojčica nastojeći zvučati zrelo i seksualno. Jedina je gora patetika u kombinaciji s plitkim klišeom. Strašno nešto. Evo par pejstova, nabrzaka nađenih jurcajući kroz film:

This is what I want. And I want it with you.

(…)

What are you doing to me?

(…)

Christian, you are so confusing.

Uglavnom… Da je Christian Grey nekim slučajem Mata iz Strizivojne s tjuniranim Golfom jedinicom, film bi bio samo nasilan. Ovako je samo visokoromantizirani i turboisproducirani prikaz koliko je žensko spremno otići daleko u dobivanju remenom po golom dupetu dok joj obvidno oštećeni bogataš slaže skupe darove na kamaru.