Sašila sam si još jedne lanene hlače. Iako u ormaru imam sigurno 10 komada u raznim bojama, oblicima i duljinama, nemam nijedne baš pravo široke arapske Aladin hlače. Za one koji ne znaju, vrlo udoban komad odjeće, vrlo iskoristiv u kombinacijama i vrlo jednostavan za sašiti.

Gledam malo modele po internetu i nalazim samo ono što ne želim. Kad uđem u etno-shopove, dobijem napadaj pri pogledu na cijenu za komad lanene krpe. Meni principi ne dozvoljavaju dati novac za ono što u glavi “skuham” za 15 minuta i sašijem za 20. Ovo je toliko jednostavna stvar da ne treba ni pravi kroj. Evo sheme (crtam i krojim ravno na tekstilu):

napravljene nabrzaka i s nogu. Nemam skener niti mi se dade prčkati po softveru, pa sam samo poslikala draft.

Dakle, na crtežu se nalazi polovica nogavice = 1/4 hlača. Svi brojevi su podesivi, iako odgovaraju većini ženske populacije, jedino opseg struka mora sjesti u milimetar. “Srećom”, on je na preklop :D

Visina tj. duljina od kuka do pete je 110 cm (d), kao četvrtinu obujma struka sam uzela dobrano podebljanih 33 cm (a) jer sam isplanirala preklop na hlačama koje vise na kukovima, 50 cm je duljina od pupka do mjesta spajanja nogavica (b) i može biti podesiva – ja sam htjela da hlače baš vise. Ovih 25 cm na dnu je polovica opsega nogavice na mjestu poruba (c). Kut α predstavlja širinu lelujavog sloja među nogama i može biti proširen ili sužen po želji. Rezultat?

Kad sam skrojila nogavice, odsjekla sam i 25 cm široku traku koja je poslužila kao pojas. Nabrala sam leđni dio spojenih nogavica, prišila pojas i napravila preklope za dugmad

koji su smanjili onaj ogromni opseg struka na normalnu cifru i to je to!