Program za slušanje glazbe koji mi se automatski učitava pri paljenju računala pogonjenog open-source based programima. Zašto?

np: KORPIKLAANI – pellonpekko

amaroK for dummies ;)…

Uz sve music playere koje sam koristila na Windowsima (većina WinAmp releaseova, FuBar, šugavi Win Media Player i masa nekih light playera koje sam znala isprobavati instalirajući ih sa BUG CD-a) i na Linuxu (beep, XmmS, Totem, Rhythmbox, Xfmedia) ovaj, amaroK, je apsolutno najzanimljiviji. Osim što vrti sve poznate formate (iznimka: pjesme kupljene via iTunes koje su pod DRM-om), amaroKu možete definirati folder(e) sa glazbom kao destinaciju kolekcije. Tako će amaroK voditi statistike o slušanosti pjesama, dakle, broj slušanja, trajanje slušanja pojedine pjesme čime se stvara score pojedine pjesme.

Sučelje

Sastoji se od dvodijelnog “prozora” baziranog na KDE-u. Desna strana je playlist, a lijeva je okvir sastavljen od “tabbanih” komponenti – context, collection, playlists, files i media devices.

Context tab prikazuje kad je program prvi i posljednji put pustio ovu pjesmu i njezin score. Score se formira brojem slušanja, trajanjem slušanja i izravan utjecaj na njega ima npr. prekidanje playa tijekom slušanja. Također, za svakog izvođača automatski možete potražiti lyrics sa lyrc.com.ar i informacije o izvođaču, za koje se program spaja na Wikipediu. Također izlistava najslušanije pjesme izvođača uz izlistan score za svaku od njih i popis albuma ili pojedinih pjesama koje imate u kolekciji od tog izvođača.

Collection tab je najekspresniji način za pronaći pjesmu ili izvođača u kolekciji – u search bar se, jasno, ukuca keyword i eto! Pritom je bitno da su ID3 tagovi uredni.

Playlist tab je poslastica :slurp!:. Osim što sadrži popis svih playlista koje su kopirane na HDD uz mp3 datoteke, imate mogućnost slušanja “smart playlista” – nikad slušane, ikad slušane, 50 random pjesama, posljednje slušane, najslušanije… Postoji i mogućnost slušanja streaminga raznovrsnih radio postaja ponuđenih od programera i amaroK usera, kao i dinamičkih playlista.

Files tab prikazuje foldere sa HDD, ništa ekstra. Vizualno čisti, dozirani KDE.

Media device omogućuje mountanje prijenosnih mp3 playera, pogotovo je nužan za iPod i njegovo punjenje željenom glazbom.

Linkovi

Izgledom je moj amaroK bazičan, bez dramatičnih estetskih koloraturnih zahvata na sučelju. Takav je zbilja i najljepši, no tko voli nek oplete po temama ;). Evo i link do amaroK homepagea – amarok.kde.org.