Vjerujete li u anđele?

np: This is my Fathers World

Anđeo (lat. angelos od grč. aggelos – glasnik); božji glasnik koji se pojavljuje u nekoliko religija (kršćanstvo, židovstvo, zoroastrizam pa čak i islam, gdje se nazivaju melecima), kod katolika obično prikazan kao humanoidno kovrčavo plavokoso biće svjetlosti sa trubom ili mačem, koje će na Sudnji dan uz Boga i mnoštvo srodnika po dobroti satrti zlo.

Kategorije

Anđeli su kategorizirani u anđeoske zborove prema snazi. Prvi zbor anđela je zbor anđela iste snage, predvodi ih Serafiel. Oni služe kao nebeski savjetnici i najbliži su Bogu. Ovdje se ubrajaju Serafimi – najviši red anđela koji čuva božanski tron, hvali i štuje ga pjevajući musicu universalis, nečujnu glazbu koja pokreće cijeli svijet, uključujući nebeska tijela itd. Imaju nekoliko parova krila krila i zrače svjetlost koju ostala bića ne mogu podnijeti. Najpoznatiji Serafimi su Serafiel, Metatron, Mihael, Uriel, Lucifer, Asmodeus, Leviathan… Kerubini su čuvari svjetlosti i zvijezda, imaju lice i noge bika i četiri para krila a Ofanimi su prikazivani kao kotači sa mnoštvom očiju, simboliziraju mijenu i kretanje svijeta. Poznatiji Kerubini su Cherubiel, Beelzebub, Gabriel i Raphael, a Ofanimi Bodiel, Ofaniel, Orifiel, Raziel, Astaroth itd. Drugu skupinu čine nebeski guverneri – Dominioni, koji održavaju red među niže rangiranim anđelima i primaju naputke od anđela prvog reda i Boga. Anđeli vrlina inspiriraju umjetnike i znanstvenike na kreativni rad. U ovu skupinu se ubrajaju i anđeli Snage koji čuvaju svijest i povijest, filozofiju, teologiju, a brojni Anđeli smrti i Anđeli rođenja spadaju u ovu skupinu. Nijedan anđeo iz ove skupine nije iznevjerio božju Milost. Treća skupina se sastoji od anđela nižeg anđeoskog ranga koja nadgledaju ljude i život na Zemlji.

Bad guys…

Pali anđeo je biće koje je stvoreno od strane Boga, no zbog neposluha svom gospodaru i odupiranja normama koje je on postavio svim bićima izbačen je iz Raja. Dakle, radi se o požudnim, ponosnim, slobodoumnim anđelima koji su ispred pokornosti Bogu stavili sebe. Zbog neposluha Bogu poprimili su izgledom demonski oblik, a često ih se portretira kao rogate deformiranog lica, sa konjskim stražnjim nogama i repom.

 • Lucifer (lat. lux – svjetlost, ferre – nositi) – utjelovljenje zla. Stvoren je od Boga da bi bio među vrhovnim anđelima no pobunio se motiviran Ponosom. Prema Anton Szandor LaVeyu on je “Nositelj svjetlosti, jutarnje zvijezde, intelekta i prosvijetljenosti”. Poveo je pobunu sa Azazelom, Beelzebubom i Leviathanom, nakon čega je krenuo sukob.
 • Sotona (hebr. satan – onaj koji optužuje) – metafora zla, ujedno i demon. Stvoren šestog dana Stvaranja kao jedan od vrhovnih anđela, često se poistovjećuje sa drugim palim anđelima, pogotovo Luciferom, Abadonom, Ahrimanom i Levijatanom.
 • Azazel (hebr. azaz – snaga, el – bog), vođa palih anđela i Nephilima, hibrida kćeri smrtnika i božjih sinova. Neki izvori ga navode kao anđela koji je postao demon nakon pobune, a prema nekima vrlo religiozan čovjek koji je razočaran u Boga, koji je od njega tražio život svoje obitelji radi kušnje vjere. Nakon smrti bližnjih je prokleo Boga, no ispostavilo se da je obitelj oduzeo Sotona da bi mu odvratio vjeru u Boga. Postao je njegov sluga koji luta između živih i besmrtnih, opsjeda ljudska i životinjska tijela.
 • Abaddon (hebr. razaranje) – čuvar vječnog Bezdana, upravlja legijom nemilosrdnih skakavaca koji će na zvuk pete trube označiti početak Sudnjeg dana.
 • Asmodeus – upravlja sa 72 legije demona i on je demon Ponosa. Mami ljude vinom luksuza čime padaju pod njegov utjecaj. Njegova družica je Lilith, prva Adamova žena.
 • Leviathan (hebr. uvijen) – zmijoliki demon enormnih dimenzija koji obitava u morskim vodama. Na sudnji dan će proždirati duše griješnika.
 • Beelzebub (hebr. baal – gospodar) – portretiran kao velika muha, gospodar je bolesti. Pretpostavlja se da je on jedan od Jahača apokalipse, Kuga.

Good guys…

Na strani dobra imamo cijelu armiju anđela lojalnih Bogu:

 • Mihael (hebr. tko je kao bog?) – arkanđeo, vrhovni anđeo koji se uspio oduprijeti pobuni koju su pokrenuli pali anđeli. Njegovo ime je ratni poklič dobrih anđela u okršaju pobunjenih anđela i onih koji su ostali na strani Boga. Zadužen je za prirodne pojave – kišu, vjetar, vartu, snijeg, grmljavinu, munje…vjeruje se da se on pojavio Mojsiju kao gorući grm i da je Danijela izveo iz lavljeg brloga. Mariji je navijestio smrt.
 • Uriel (hebr. Auriel/Oriel – svjetlost božja) – nemilosrdni anđeo pokajnika i spasa koji stoji na ulazu u raj sa gorućim mačem. Čuvar je magije, posvećenosti, distribucije pravde i snage u svemiru, prosvjete i potrage za samim sobom. Tijekom pokolja prvorođenih u Egiptu je provjeravao vrata u potrazi za oznakama od janjeće krvi.
 • Serafiel – vođa zbora Serafina, ogromni svijetli anđeo čija glava doseže sedmo nebo, svijetle je pojave kao munja. Uči ostale anđele i pristigle duše u raj pjesme kojima se štuje Boga.
 • Metatron (hebr. onaj koji služi iza trona, lat. metator – onaj koji mjeri) – anđeo vatre sa trideset i šest pari krila čiji je tron bio prvi do Božjeg. Često se pojavljivao kao gorući grm – zaustavio je Abrahama u namjeri da ubije Izaka, borio se s Jakovom, vodio je hebrejski narod kroz pustinju četrdeset godina. U raju je učitelj prerano umrle djece i glavni je anđeo smrti.
 • Chamuel (Kemuel, Shemuel) – anđeo koji je iz raja izveo Adama i Evu.
 • Gabriel (hebr. od Boga) – anđeo osvete, otkrivenja, uskrsnuća i lijeva ruka Boga koji je Mariji navijestio da nosi Krista.
 • Raphael (hebr. Bog liječi) – anđeo zadužen za ozdravljanje. Bog mu je naredio da savjetuje Nou i daje naputke kako izgraditi arku prije potopa koji je okupirao kopno četrdeset dana.

Zašto ovo pišem? Zato što ovdje imate kratak opis djelića cirkusa koji nam se, prema brojnim sljedbenicima katoličke crkve opasno ali i neminovno približava. Meni kao mitofilu su najdraža djela i priče o protagonistima, u ovom slučaju, anđelima.