Pogledala sam filmić Over her dead body, The Ghost meets Beetlejuice meets Corpse Bride. I pomalo Bruce Allmighty (zbog scena u bijelom, u društvu spiritualno superiornih bića).

np: ED HARCOURT – revolution in the heart

bitch brideNije loš, iako ga je kritika zatanjurala skroz. Film je namijenjen za ona popodneva nakon što se vratiš sa prekovremenog rada kući, nemaš baš volje za peglanjem, pranjem prozora, spremanjem i sl. jer je vani jako vruće. O čemu se dakle radi?
Naša Kate ima eskalaciju opsesivno-kompulzivnog poremećaja na pripremama vjenčanja iz snova za voljenog muškarca Henrya – sve mora biti točno onako kako je zamislila, od tanjura do ledene statue anđela, koja na pripreme greškom dolazi u redux-verziji – bez krila. Bijesna, Kate napada dostavljača i sasvim slučajno joj na glavu pada kip koji ju krkne i pošalje u veliku bijelu prostoriju bez zidova, koja bi trebala predstavljati nekakav limb. Vrlo brzo uviđa situaciju u kojoj je + visok stupanj bespomoćnosti, što se dodatno zakomplicira kada Henryeva sestra pokuša nakon godine dana izolacije iz društva reintroducirati brata među žene, pomoću vidovnjakinje Ashley. Ona, naravno, ne može biti rezistentna na simpatičnog momčića, no Kate se ne da samo tako i kreće niz prankova i prankova…

Sviđa mi se odlično naboden naziv (alternative su bile “Bitch Bride” i “How I Met My Boyfriend’s Dead Fiancée”), perfektan casting Eve Longorie u ulozi zaručnice kojoj je iznenadna smrt pokvarila planove o savršenom vjenčanju. Pogotovo mi se sviđa kako su njen lik prikazali tako da ne možemo ne suosjećati s njom – voli svog muškića, ali ne može nikako biti s njim. Na njoj je shvatiti je li joj važnija njena sreća i njegova samoća ili njegova sreća i brak sa drugom ženom. Karakterno, strašno nalikuje Gabrielle u Kućanicama – sebična, prgava, egocentrična, pain in the ass, ali opet zaljubljena u svog frajera i ne daje ga samo tako. Vidno raspoložena Eva totalno briljira u ulozi kučkaste (umalo) mladenke… no podsjeća me na Jennifer Aniston i kletvu uloge života koja ju je obilježila. Uz sve, ova žena je prirodna ljepotica sa divnim crtama lica pa je i oku ugodna. Na stranu sa 155 cm visine, makar na trenutak.

Film ima dvije velike mane. Jedna je apsoštrumfno nepotrebna scena prđenja od preko minutu, a druga Jason “Rupa u Američkoj Piti” Biggs. Za njega smatram kako ima daleko više potencijala – umjesto da glumi blentave dweebove postrani, koji redovito padaju, lupaju lonce i poklopce ali su u biti dobri, mislim da je daleko sposobniji i sigurno spreman za neku poštenu ulogu.
Dobro, lažem, ima još mana – kliše scene trčanja za ljubavi na aerodrom, onda američko vjenčanje i scena kad ponosni otac vodi mladenku do oltara… Lejm mi je i spomenuti Biggs kao dečko koji je dugo zaljubljen u ženu svojih snova no ona to ne shvaća nikako. Ashley izgleda kao transvestit iz istočne Europe, sa očajnom bojom kose i stravičnim crtama lica. Mislim da bi daleko bolja bila Amanda Peet za ovu ulogu, a ujedno je već zlostavljala Biggsa u Saving Silvermanu, kod nas stručno prevedenom kao “Loša djevojka”. Ili Ivana Miličević, najprije mi se učinilo da ona glumi Ashley.

Uglavnom, film je savršena podloga dok depilirate noge, imate masku od krastavaca na licu, nižete perlice u plosnatu narukvicu ili porubljujete košulju prijateljici. U kategoriji romantične komedije solidna osmica.