Čim sam čula da autori serije The Walking dead u planu imaju i emitiranje epizoda s pričom koja prati početak zombie-outbreaka od prvih trenutaka, pomislih, “Uh, dis gon b gud, to se sigurno gleda!”. Gledam sve na ovu temu što mi dođe pod radar i sve to samo zbog dr. Jonathana Cranea koji se jednom prilikom probudio u bolnici i ustanovio kako je London neobično prazan. Ta je scena moj osobni patient_zero.

Fear the walking dead je startao prije 7 dana, jučer je izašla druga epizoda koju sam upravo pogledala. U FTWD imamo priliku vidjeti događaje koji su u drugom gradu (L.A., u TWD pratimo razvijanje outbreaka u Georgiji) pratili polagano razvijanje pandemije.

Pilot je bio na prvi pogled mlakušan i nedorečen. Gledljiv i podnošljiv, ali ne pretjerano obećavajuć. Fnje, bnje, protagonist wannabe Rick Grimes, dilerčić, sin Stannisa Fewer Baratheona, znanoga i kao the rightful King of the Andals and the First Men, Lord of the Seven Kingdoms and Protector of the Realm, smartass djevojčica, sum sweet lovin, očajno odabrana mama i polagano usvajanje ideje koliko puta nekoga moraš zveknuti da bi ostao ležati.

Druga je epizoda značajno bolja. Protagonisti polako počinju shvaćati što se dogodilo i pokazuju koliko su brzo sposobni učiti – meni je najbolji faktor ovog tipa serija i filmova upravo takvo gradualno shvaćanje što se zapravo dogodilo i kako se nositi s time. U drugoj je epizodi spomenuto prikazano na jedan tako fluidan i dobar način da ću seriju zasigurno nastaviti gledati. Ekstra plus ide na račun kaosa, anarhoidnog ispada i činjenice da ljudima vrlo malo treba da poblesave i krenu razbijati iz kojeg god razloga.

TWD su uništili, odavno je jasno kako vrte ideju u krug i koliko se priča stanjila. Realno, kada serija krene eskalacijom i kaosom, ustanovi se kako spas ne postoji i ŠBBKBB odluke o kretanju u nekom od obećavajućih smjerova ispostave se kao promašajčina, jedino što realno možeš vidjeti jest nekakav slijed umiranja glavnih glumaca u nastojanju da se nađe i zadrži nekakvo sklonište. Uskoro kreće šesta sezona, dosad je pobijen značajan broj protagonista na razne načine, priča se razvodnila i sve, a ja još uvijek (povremeno) rado pokrenem prvu epizodu zbog scena kada se Rick Grimes budi, vidi odumrlo cvijeće, parkirane helikoptere i tonu mrtvih uz bolnicu, a nedugo nakon dobije lopatom u glavu.

ddoi

Sumnjam da će FTWD reći išta novoga, ali makar se zasad čini kao dovoljno dobar način za potrošiti 45 minuta.