Jučer sam za neku bizarno sićušnu cifru ubola knjigu

enrkoja opisuje naš (ljudski) bizarni odnos sa bogom i karakteristike pojedinih religija. Naizgled možda nekome dosadno, meni je apsolutno fascinantno – slijeđenje nekoga ili nečega koga ne možeš percipirati i definirati do razine da želiš tu istu osobu/objekt propagirati, pa čak i nekoga u to ime ubiti, samo zato jer nije voljan ili zainteresiran dijeliti tvoje mišljenje. Jedino luđe u toj koncepciji jesu razne sekte i sektoidne nakupine ujedinjene u raznim misijama koje su sve, samo ne dosadne i ne-kreativne. Da nije (ponekad) tužno, bilo bi smiješno.

Prolistala sam ju u tramvaju, večeras se planiram potpuno posvetiti knjizi, pogotovo dio sa sektama i alternativnim duhovnim pokretima. Par keyworda od kojih mi cure sline: zoroastrizam, Guš emunim, reiyukai, umbanda, rozenkrojceri, breatharijanci, raelijanci, nichiren shoshu…

goodySpominje se čak i Steiner, meni primarno dosta poznat, ali i neki potpuno nepoznati kao što su synanonci i eminci. Posebno poglavlje posvećeno je fundamentalizmu, tvrdolinijašenju uime boga, na koje se posebno oštrim.

ramen