Far over the Misty Mountains cold…

Upravo sam se vratila sa filma na čije snimanje čekam 15 godina i koji je preko knjige i na specifičan način obilježio jedan period mog života. Pročitala sam ju u osmom razredu, što je popratilo očekivano oduševljenje i dizanje iste u status jedne od najdražih knjiga evar. Znam, prozirna sam, ali kako da si pomognem?

Hobbit, neočekivani šalabaz.

Jednom rječju,

:mrgreen:

Uz pomoć dvije+ riječi; ne sjećam se kad sam zadnji put ovako dobro potrošila 3 sata.

Ovo je prvi film koji sam pogledala u IMAX dvorani, dan ranije od planiranog datuma. Išli bi i na pretpremijeru da nismo imali obaveze. U kino idem daleko prerijetko, a isti tren kad sam čula da Hobit izlazi, znala sam da je prava prilika za isprobati IMAX. Normalno da sam odabrala nešto za što znam da je krcato akcijom i brzim kadrovima, sigurno ne bih gledala nekakve špagetaste dramuzgare i trodimenzionalnu sekreciju sline i suza po ramenima za plakanje. Osim pričom, željela sam biti pometena i tehnologijom. Možda nisam baš pometena, u načelu sam zadovoljna kako izgleda, volim dojam dubine i općenito mi se sviđa ideja da mi se pomoću fizike manipulira očima <3

Mislim da sam kupila karte preblizu platnu. Platno? Jel to uopće platno? Sigurno nije. Screen je ogroman i zanimljivo konkavan, na mahove skužim koliko je zapravo oko pretromo pratiti toliko akcije na tako širokom polju i općenito nesposobno pokriti toliku širinu. Sove : čovjek = 1 : 0. Ovo se posebno dobro vidi u orkovskoj podzemnoj špiljojazbini sa bezbrojnim daščanim mostovima. Jedino je bilo mrvu preglasno, mislim da ću idućih 7 dana tražiti da mi se urliče punim glasom na uho. Film je krcat udarcima, rušenjima, odronima, lomovima i inim perkusijama raznih intenziteta, koje krivim za stucavanje nakovnja čekićem u mojim ušima.

U 3D-u sam gledala Burtonovu Alice, ali je sama priča bila uglavnom razočaravajuća. Ovdje sam sjedila sa onim cviksama na očima skoro pa netremice. Trepnula bih uglavnom kad je trebalo ušutkati pratnju i kokodakanje, čije je komentare okidala svaka mrvu isklišeizirana izjava sa izvjesnom dozom pseudopatetike. UŽIVALA SAM, svaku minutu.

Elijah Wood standardno standardan. McKellen i Blanchett magični kao inače, pogotovo kad se dobacuju mislima dok je iza njih Rivendell sa mnoštvom slapova i planinske vegetacije u 3D dubini. Weaving premoćan i beziznimno dominira kadrom. Kao i inače. Pojavljuje se i starina, Christopher Lee, kao čarobnjački petokolonaš u nastanku, naravno. Iznimno volim njegov glas i uvijek me razveseli kad se pojavi, makar bio Count Dooku.

Od novih – Martin Freeman, moj novi omiljeni glumac, utjelovljenje mirnog i stabilnog arhetipa hobitskog mužjaka bačenog na put za koji ni sam nije siguran koja mu je svrha i ima li smisla. On je nevjerojatno dobar i nevjerojatno uvjerljiv kao dobar. Sav je hobitast, prikladne su mu crte lica a hobitska odjeća mu stoji točno kako treba. Odabran je savršeno.

Patuljci su fantazija. Već sam pisala o njima, diveći se kostimografiji na promotivnom materijalu. PREdobri su, svi do zadnjeg, od Thorina Oakenshielda i okršaja kada je dobio ime do trenutka kad grli Bilba, do Bombura i riđe pletenice koja zaobilazi pupak na pivskoj škemburini.
Volim izgovarati njihova imena, pa evo, redom kako se pojavljuju u knjizi: Dwalin, Balin, Kili, Fili, Dori, Nori, Ori, Oin, Gloin, Bifur, Bofur, Bombur, Thorin :mrgreen:

Benedict Cumberbatch, koji je zapravo u zadnje vrijeme pretplaćen na uloge negativaca, u ovom filmu glumi Necromancera i daje glas Smaugu (epic win!). Ne pojavljuje se jasno i ne glasa se, ali to će se promijeniti sa nadolazećim nastavcima. Naravno, jedva čekam.
U međuvremenu ćemo ga gledati kao negativca u novom Star Treku.

Najsimpatičniji trenutak u filmu mi je “nešto na vrh jezika” <3 <3 <3

U jednom trenutku je prema meni poletio zapaljeni češer. Osjećam se pomalo blesavo jer ću ovo reći, ali imam osjećaj da sam se refleksno pomaknula koji cm udesno da izbjegnem pogodak. Ne smijem ići na projekciju vlaka koji ulazi u stanicu, očito :mrgreen:

Mana filma je samo razvlačenje jedne knjige na tri filma, što mi nije problem zbog gramzive filmske industrije *rolajz* već zbog čekanja od godinu dana između dva nastavka. Naravno, kada vrijedi čekati, kao što je to u slučaju GoT, onda je to tolerabilno :D

Uglavnom, ne propuštajte nizašto, ako imate ikakve veze sa Tolkienom.

Ako nemate, a netko vas je želio povesti, nemojte ići jer ćete se nepotrebno znojiti u nastojanju da drugima pokvarite dojam.

8 Comments
 1. […] se nešto vrijedno gledanja. Spazila sam ga u najavi, kad smo sjedili čekajući projekciju Hobbita. U međuvremenu stoji na plakatu pokraj kojeg prolazim više puta svaki […]

  • tmajic
  • 18/01/2013
  • Reply

  film je super
  LOTR je bolji

  • Baba Bare
  • 09/03/2013
  • Reply

  Pa to ima nastavak. ^^

   • Baba Bare
   • 10/03/2013
   • Reply

   Kako žalim sada što nisam gledala u kinu.

   • Ja odsad na takve spektakle idem isključivo u kino. Star Trek je idući, negdje u svibnju. Crkla ako lažem ;)

  • Ček, jel ti mene zajebavaš il šta :D ?

   Naravno da ima nastavak, Jackson jednostavno nije mogao sastaviti cijelu priču u jedan trosatni film.

  • Baba Bare
  • 10/03/2013
  • Reply

  Mislila sam da će ići jedna knjiga = jedan film. Još mi je bilo čudno kada je film završio. Gledam zmaja i mislim si: zar je to to? ^^ ali nije. Nastavit će se.

 2. […] društvu gledao se Hobit: Smaugova pustoš ili kako su već distributeri kreativno preveli nastavak popularne jedinice. Pišem uz pretpostavku da ste pročitali makar knjigu. Ako niste i ne želite nagaziti na spojlere […]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.