Kad god imam priliku i dovoljno vremena, kemijam. Igram se s omjerima, sirovinama i metodama obrade i prerade u zadovoljavajući rezultat. Jedan od dražih opita bila je izrada gumenih bombona. Ne patim na “zdrave” bombone niti imam ikakvu motivaciju demonizirati slatkiše široko rasprostranjene po policama trgovina, glavna mi je inspiracija bila postići dobru konzistenciju i okus. Isprobala sam nekoliko shema, a krajnje zadovoljavajući omjer bio je 300 ml soka : 1 jušna žlica agar-agar praha.

Kakav sok? Bilo kakav. Štogod vam se pije. Može biti gotovi, iz sokovnika, blendani, razrijeđeni sirup (sjetite se bazginog soka, od njega dobivate najbolje gumenjake), slađeni, neslađeni… Dozvoljeno je i miješanje nekoliko vrsta sokova; potrebno je izbjegavati samo sok od manga, ananasa, smokve i papaje zbog enzima koji će razoriti želatinu bez puno truda.
Na fotografiji dolje korišten je sok od brusnice. Kiseo, intenzivnog okusa i opako crvene nijanse. Bila bi šteta da ne završi u gumenjacima.

Kakav agar? Agar je želatina koja se dobiva od agar alge. Radi se o sitnim “ljuskicama” koje u kontaktu s tekućinom bubre i želiraju ju. Umiješavanjem i zagrijavanjem u kratkom roku formira žele. Ako se odlučite isprobati ovaj recept, potrebno je paziti pri kupnji – imate dostupne ljuskice i prah, a ovaj je recept rađen s prahom. Ako kupite ljuskice, računajte na promjenu u omjerima, sigurno ćete ih stavljati više.
Sa želatinom životinjskog podrijetla nisam radila.

Postupak je jednostavan: zagrijte sok, umiješajte u njega agar prah, kuhajte par minuta dok se tekućina ne zgusne, kratko hladite (nemojte predugo hladiti, smjesa mora biti potpuno tekuća), istresite smjesu u silikonske kalupe oblika po želji (možete ih naći na ebayu po prihvatljivim cijenama), ostavite kalup u hladnjaku na nekoliko sati dok se želatina potpuno ne ohladi i ukruti. Rezultat? Černobilski crveni gumeni bomboni :)

gum