Imam dojam da je na temu homeopatije sve rečeno i to toliko puta da mi je čak i pomalo blesavo pisati ovdje na tu temu, a onda izađem među ljude i slušam kakva očekivanja imaju od cuclanja šećernih kuglica i za što ih sve koriste.

U esenciji nisam protiv homeopatije kao ideje. Dapače. Kada bi postojao IKAKAV suvisli temelj za liječenje širokog spektra bolesti superčistom vodom, ja bih prva stala u red po taj lijek. Rado bih koristila te pripravke – netoksični su, jednostavni i široko upotrebljivi. Placebo? Koga briga kako se zove ako stvarno djeluje, ako će meni jedan crni placebo potpuno izliječiti višestruki prijelom bedrene kosti – daj ga amo. Ali, nažalost, homeopatija nema baš nikakve temelje i postavke po kojima bi uopće mogla djelovati. Naravno, ako želite shvatiti i prihvatiti kako hrpa molekula vodika i kisika ne može nositi informacije, pamtiti ih i po svojoj (!) volji koristiti ih u situacijama koje nama odgovaraju.

U više navrata imala sam priliku slušati i pitati xy ljudi kako homeopatija funkcionira, uključujući razne eksperte, proizvođače, izravne raspačivače, krajnje konzumente i ostatak tog jazza. Iskorištavala sam svaku moguću priliku aktivno slušati ih, bez prekidanja i onog usual znanstvenog ALI TO NEMA SMISLA!111stojedanest drečanja. Iskreno me zanimala priča koju žele reći. Slušala sam monologe tijekom kojih su se sami strahovito brzo zaplitali u kvantnu fiziku, frekvencije i enerđije. Najgore je kada dr.spec.med. završi kao homeopat i onda još ponosno ističe liječnički pedigre. Time udara pljusku svojim roditeljima jer su ga financirali tijekom studija, tijekom kojeg nije naučio elementarne pojmove sa područja prirodoslovlja i melje o kvantu, razbacujući se njime na tako nestručan i promašen način da ti uši krvare. Ili frekvencija, mitska pojava koja u woo svijetu objašnjava sve drugo, samo ne broj titraja u vremenskom intervalu, što je primarna definicija nesretne frekvencije. Nitko mi nije uspio objasniti kako točno funkcionira ta ideja. Nisam čula baš ništa suvislo. Samo prazno kokodakanje i ponavljanje fraza, nalik ovima.

homeoPonovite gradivo, ili, ako vam je strana tema naučite nešto novo uz jednu od poznatih prezentacija na ovu temu, by Tomislav Portada. Slušala sam ga tu večer u dobrom društvu i zaključila kako jednostavno, pitkim jezikom i savršenom jasnoćom razoružava cijelu ideju, na način koji bi bio jasan i djetetu sedmog razreda, upoznatom s koncepcijom atoma i molekule. Danas sam opet naišla na video i bi mi iskreno drago da postoji online.