Muzika za rad – par sugestija

Muzika za rad – par sugestija

Reći da ti je muzika bitna za određenu aktivnost ne predstavlja baš ništa novo – ne poznajem osobu koja se ne mlati glazbom, pogotovo onom koja odgovara trenutnom raspoloženju. Iako meni često odgovaraju periodi prijeko potrebne potpune tišine, zvuk mi ne smeta čitanju i učenju, u periodu kad sam bila najproduktivnija po pitanju učenja vrtio se Cannibal corpse, Carcass, hrpa starog thrasha i sve što je zapravo bilo vrlo agresivno i glasno. Danas glazbu koristim kao zvučnu podlogu dok crtam, pišem svartpostove, obrađujem fotografije, istražujem neku tematiku, šijem / pletem ili dizajniram… Evo nekoliko albuma vrijednih slušanja kada nešto stvarate.

S&M by Metallica – ljudima jedan od mrskijih, meni sigurno najdraži od svih albuma za rad bilo koje vrste. Perfekcionistički je napravljen, precizno i besprijekorno, Hetfield na njemu pjeva najsavršenije na live nastupu otkad znam za njega (kad sam prvi put nakon ovog albuma išla ponovno slušati Black, Lightning i slično odjednom je njegov glas zvučao tako tanko, sterilno i skoro mutirajuće), a klasični instrumenti amplificiraju svaku ionako predobru pjesmu koju su Metalličari i Michael Kamen ispiljkali za album. Traje nešto jače od dva sata, pokriva dvadesetak pjesama i čisti je užitak od regularnog uvoda The ectasy of gold kada obično sjedam za stol i Call of Ktulu kada već lagano krećem s poslom ili aktivnošću. Šteta što je ljudima prva asocijacija na ovaj album Nothing else matters a ne Master of puppets ili For whom the bell tolls.

met

Division bell spomenula sam nedavno. Univerzalno iskoristiva i smirenija glazba, mislim da nema varijante u kojoj nije iskoristiva.

Panterini Cowboys from Hell & Vulgar display of power – iako su vrlo bučni, na momente i vrlo screamy i agresivni, nevjerojatno podržavaju rješavanje zadataka. Pogotovo sam ih slušala kada sam radila projekte za posao; budući da ne vjerujem u radno vrijeme i ako imam neku dobru ideju ili mi je palo na pamet kako riješiti neki web problem, neću čekati ponedjeljak ujutro za realizaciju već ću u petak navečer sjesti i iščeprkati soluciju. Uz Anselma koji urliče “This world is shattered… All shattered!”.

pantera

Gravediggaz 6 ft deep – yes, i hip hop može valjati, a koliko je specifičan govori činjenica da su mi ovaj album svojevremeno preporučile dvije kokoške iz metal domene. Nema sisa, guzica, blinga, hotlinea, west sidea, east sidea ni ičega regularno zastupljenog u smeću koje se danas naziva hip hop. Ovdje isključivo možete naići na (samo)ubojstva, dnevnike luđaka, šalice krvi, spooky melodije i općenito nešto neraspoloženiju glazbu nastalu u sklopu jednog od side projekata Wu Tangovaca.

American McGee’s Alice soundtrack – originalno je pratio igru u kojoj Alice prolazi kroz deformirane krajolike i zadatke u wannabe spooky avanturi. Šumovi, zvrčanje, cvrčanje i zanimljive melodije koje je radio Chris Vrenna, glazbenik koji je zanat pekao kod Reznora i Mansona odlično podržavaju svaku aktivnost koje se dotaknem.

alice

Neverhood soundtrack – bizarnu avanturu / puzzloigru prati prilično unikatan niz pjesama i melodija s okusom jazza, židovske tradicionalne glazbe i raznovrsnih zvukova, perkusija i stilova pjevanja. Autor je višestruko nagrađivan za ovaj paprikaš, koji, iako na prvi pogled nije nešto što bi itko s tri čiste uopće poželio slušati, zapravo ima nekog šarma i funkcionira kao podloga.

Black hawk down soundtrack – ne znam koliko sam puta preslušala taj album; malo toga mu konkurira. Moćna glazba – riffovi u kombinaciji s muslimanskim napjevima, atmosferična i intenzivna. Savršena za pisanje tekstova. I krojenje. I ležanje pod drvetom u jesen. I bicikliranje.

2 Comments
  • Tyrone
  • 02/03/2016
  • Reply

  Evo sam poslušala malo Neverhood soundtrack i skroz je zanimljiv! Kad smo kod soundtrackova igrica – Diablo, zar ne?

  • Probaj igrati Neverhood, navući ćeš se ladno. Dosta je zanimljiva :)

   Da, Diablo, pogotovo od jedinice. Melodiju od Tristrama imala sam dugo na mobitelu, to mi je jedna od fav igara. “The warmth of life has entered my tomb, prepare yourself, mortal, to serve my master for eternity! Muahahahaha!” :)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.