Sjećate se mojih hvalospjeva Volgogradu, ogromnom gradu na najvećoj ruskoj rijeci, košnici u kojoj živi milijun ljudi i koji je dom najmoćnijem kipu kojeg sam vidjela? Prišli smo u grad u kasno popodne, proveli jedan cijeli dan družeći se sa Ruskinjama u šetnji gradom i sutradan u popodnevnim satima produžili dalje. Uživali smo svaki trenutak. Moram priznati da me ražalostila vijest koju sam čula jutros.

Jučer je u Volgogradu eksplodirao autobus. Teroristički je čin izvela muslimanka Naida Asijalova, podrijetlom iz Dagestana, friško pomuslimamljena i duboko u aktivnostima koje uključuju vrbovanje drugih. Zaluđeni fundamentalist par excellence.

naidaBomba je eksplodirala nedugo po njenom ulasku, kažu preživjeli.

Eksplozija je rezultirala sa 6 mrtvih i 37 ranjenih, bus je izgorio u potpunosti duž desne strane, gdje je Naida sjedila u trenutku kad je detonirala bombu.

Na stranu na trenutak sa činjenicom kako je grad izduženog oblika i mjeri

volgogradoko 100 kilometara u duljinu i kako presijecanje u jednoj točki napravi kolaps; par dana kasnije, najkasnije, promet će se stabilizirati i sve će ići po starom. Ono što je mene razočaralo jest hrvatska medijska reakcija na događaj. U hrvatskim medijima tj. na  postoji par objava. Jednu je plasirao Ruski vjesnik, a drugu Advance.hr. Jutarnji šuti o ovoj temi i fokus je na prometnoj nesreći Dolores Lambaše na razini kakvu je dobio svojedobno i Lech Kaczynski, a Večernji ima mali trag.

Zašto ovo nije u redu?

Probajte sjetiti se tragedije u Bostonu ili ikakve muslimanske akcije na američkom teritoriju. Sramotno je kolika razlika postoji između objave vijesti – Jutarnji je drukao live feed iz Bostona i nije dao bez spoticanja o patetične priče žrtava prići nijednoj vijesti dokle god se prašina nije slegnula. Terorizam je ozbiljan problem i jasno mi je zašto dobija toliko prostora, ali žao mi je što Volgograd nije dobio svoj komadić pažnje. Na današnji dan tražilica Jutarnjeg pokazuje ravno ovo:

pretrazivanje-jutarnji-volgograd

Paničari već komentiraju kako je događaj jedna od uvertira u kontinuitet eskalacija koje će se odvijati kada krenu ZOI u Sočiju sljedeće godine. Neće me čuditi, znajući koliko teroristi vole reflektore i medijsku pažnju, ali iskreno se nadam kako će zaduženi za sigurnost uspjeti održati fokus na igrama a ne svim mogućim popratnim problemima.

Što me sjetilo, moram i post o Sočiju dići na svart.