O medijima, selekciji tema koje se pojavljuju u vijestima i njihovoj zastupljenosti

Sjećate se mojih hvalospjeva Volgogradu, ogromnom gradu na najvećoj ruskoj rijeci, košnici u kojoj živi milijun ljudi i koji je dom najmoćnijem kipu kojeg sam vidjela? Prišli smo u grad u kasno popodne, proveli jedan cijeli dan družeći se sa Ruskinjama u šetnji gradom i sutradan u popodnevnim satima produžili dalje. Uživali smo svaki trenutak. Moram priznati da me ražalostila vijest koju sam čula jutros.

Jučer je u Volgogradu eksplodirao autobus. Teroristički je čin izvela muslimanka Naida Asijalova, podrijetlom iz Dagestana, friško pomuslimamljena i duboko u aktivnostima koje uključuju vrbovanje drugih. Zaluđeni fundamentalist par excellence.

naidaBomba je eksplodirala nedugo po njenom ulasku, kažu preživjeli.

Eksplozija je rezultirala sa 6 mrtvih i 37 ranjenih, bus je izgorio u potpunosti duž desne strane, gdje je Naida sjedila u trenutku kad je detonirala bombu.

Na stranu na trenutak sa činjenicom kako je grad izduženog oblika i mjeri

volgogradoko 100 kilometara u duljinu i kako presijecanje u jednoj točki napravi kolaps; par dana kasnije, najkasnije, promet će se stabilizirati i sve će ići po starom. Ono što je mene razočaralo jest hrvatska medijska reakcija na događaj. U hrvatskim medijima tj. na  postoji par objava. Jednu je plasirao Ruski vjesnik, a drugu Advance.hr. Jutarnji šuti o ovoj temi i fokus je na prometnoj nesreći Dolores Lambaše na razini kakvu je dobio svojedobno i Lech Kaczynski, a Večernji ima mali trag.

Zašto ovo nije u redu?

Probajte sjetiti se tragedije u Bostonu ili ikakve muslimanske akcije na američkom teritoriju. Sramotno je kolika razlika postoji između objave vijesti – Jutarnji je drukao live feed iz Bostona i nije dao bez spoticanja o patetične priče žrtava prići nijednoj vijesti dokle god se prašina nije slegnula. Terorizam je ozbiljan problem i jasno mi je zašto dobija toliko prostora, ali žao mi je što Volgograd nije dobio svoj komadić pažnje. Na današnji dan tražilica Jutarnjeg pokazuje ravno ovo:

pretrazivanje-jutarnji-volgograd

Paničari već komentiraju kako je događaj jedna od uvertira u kontinuitet eskalacija koje će se odvijati kada krenu ZOI u Sočiju sljedeće godine. Neće me čuditi, znajući koliko teroristi vole reflektore i medijsku pažnju, ali iskreno se nadam kako će zaduženi za sigurnost uspjeti održati fokus na igrama a ne svim mogućim popratnim problemima.

Što me sjetilo, moram i post o Sočiju dići na svart.

Previous post

Next post

5 Comments
  • Bryan K
  • 28/10/2013
  • Reply

  hrvatski mediji su davno prestali biti nesto sta sluzi narodu i postali su sredstvo politickih prepucavanja, punjenja naivnih glava zutom tiskovinom i konstantnog ignoriranja bitnog.
  primjer: nijedan, ali ama bas nijedan imalo ozbiljan i utjecajan medij nije popratio vijest o skupljanju potpisa za raspisivanje referenduma o ponistenju pretvorbe i privatizacije. zasto? zato sto bi mogle padati krupne ribe, zato sto bi se opljackano vratilo u drzavnu blagajnu, zato sto bi sudski procesi bili neophodni, vjerojatno i protiv pokojnog preCjednika.
  (necu sad o onom drugom sramotnom referendumu, za koji mi se cini da mu je jedini cilj drzati ljude da pricaju o necem sta ih se ne tice, a ne o tajkunima, mafiji i pljacki. ista je stvar sa partizanima i ustasama, mislis da josipovic slucajno svako malo podrzi partizane? *ulje na vatru* :D )

  slicno je i sa volgogradom/bostonom. vlastima je u nekom suludom interesu ignoriranje rusa (sjeti se druzbe adrie), pa makar i na ovaj nacin. istovremeno ce nam amerikanci bit ko bogovi, obama je u nasim ocima totalno zasluzio nobela za mir, provodjenje demokracije je jedini americki interes u svijetu… a rusija ce nam i dalje bit nesto blazi primjer sjeverne koreje. nazalost.

  p.s. nisam stavio sve u code. jesam li trebao? :P

  • Nama ameri i jesu bogovi. Iako sam primarno apolitična i ne pratim sve te igrice (svjesna sam koliko je upitna istinitost navoda u novinama i koliko se time može manipulirati obzirom na trenutak i okolnosti u kojima se vijest daje na znanje), nije da puno toga što mi se zdravorazumski ne uklapa pod normalno ne primjećujem. Najlakše se, naravno, vidi tamo gdje je polarnost najizraženija – nije me moglo ne ubosti u oko kako u najužim centrima ruskih gradova stoji McD, simbol brandiranog američkog kapitalizma. Engels probija zvučni zid vrteći se u grobu što u gradu sa njegovim imenom stoji takav upakirani zapadnjački proizvod. Odvratno. Tim više što ne bih toliko zamjerala da se prodaje nešto ekšli zdravo a ne apsolutno smeće u kojem malo toga ima korisnog za organizam.

   Potpis na sve rečeno.

 1. […] tom Årdalu došlo je jučer do ekscesa. Kao i volgogradski, eksces uključuje autobus, jednog luđaka i određen broj žrtava. U ovom slučaju napadač nije […]

 2. […] muslimani luduju. Opet žena. Pretpostavlja se da je ovo uvertira za Soči. Volgograd je ulaz u kavkasku regiju, područje nikad […]

 3. […] busa na cesti prije 2 mjeseca i jučerašnje eksplozije na kolodvoru koju je prouzročila fundamentalistica […]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.