Na kraju mi se serija poprilično svidjela, iako sam inače prilično skeptična na ono što svi po defaultu hvale.

np: Anthrax – Black lodge

Primarna premisa serije je “biti u paklu znači biti zatvoren sa sebi istima”. Check.

Problem je što se ovdje radi o ljudima cijepljenima na civiliziranost, moral i ikakvu grižnju savjesti.

Zatvorenici su zbilja uvjerljivo prikazani kao kreature načelno reducirane na animalne karakteristike – sve se svodi na vrlo otvoreno ispoljavanje emocija, a posebno je izražena ljubomora na tuđi napredak – idealan primjer je Wanglerova želja da nauči čitati – Adebisi mu brani svako druženje sa drugima, dok pritom Poet brže svlada čitanje od Wanglera i time mu stane na žulj.

Sekundarna premisa nas uvjerava da ispod te animalne vanjštine čuče ljudi koji su kardinalno pogriješili i da ih sa tog “skrenutog” puta treba vratiti na “pravi”. Pogotovo je dobro prikazano kod većine njih postojanje straha od makar čega (barem to bila smrt).

Problem nastaje kad se u kadru pojave kaluđerica i doktorica. Iritantne do bola. Ajd još Glynn i McManus i čuvarice, al njih dvije… s tom silnom pro-humanizacijskom misijom uz pomoć BD Wonga kao sveštenika ;) OMFG!

Zatvorenici su svi odreda postrojeni hijerarhijski kao u trofičkoj piramidi gdje [kliše alert]veća riba jede manju[/kliše alert]low life forms, biljojedi, predatori… međusobno slični su klasirani u skupine koje se drže zajedno kao krda gnua u sezoni suše kad idu do rijeka. “Miješaju” se međusobno kad za to bude potreba, tako da čak i jedan Aryan Schillinger komunicira na prijateljskoj bazi sa Saidom. Razlika se među “humanijima” i “manje humanima-više animalnima” pogotovo vidi kad kamera prelijeće muslimane gdje se mole i Aryan brotherhood kako simuliraju kretnje sodomije jedan na drugome. Posebno dobro je što su u mali prostor potrpane sve važnije rase, iako nisam naišla na azijate kao zatvorenike :hmmmm?:

Koncept Em cityja mi ima “rupetinu” – zatvorenici su u ćelijama načinjenim od neprobojnog stakla, konstantno under surveillance. Svjetla se gase u poslijepodnevnim satima, čuvari konstantno šetaju… KAKO ONDA UZ SAV TAJ NADZOR PROŠVERCAJU TITS??? KAKO SQUEEZAJU TITS? OTKUD TOLIKO ANALNOG SEKSA??? ZAŠTO SLOBODNO ŠETAJU HODNICIMA B-UNITA etc? Fikcija…, znam, fikcija… ali…

Favoriti likovi – Beecher kao čovječno stvorenje koje je palo drito u pakao zbog nezgode (odlično prikazana evolucija skrivanja emocija i privatnosti od zatvorskih predatora, predivno izvedena bez fakin patetike) za koje ne možeš ne imati makar malo sažaljenja dok se na njemu iživljava Schillinger; Kareem Said kao manipulativni gad gladan slave (uz svu potrebu da kao pravi crni musliman svaku nepravdu proturi pod međurasni sukob, pokazuje čovječnost zaljubljujući se valjda isključivo u bijele žene); Shirley Bellinger kao puknuta žena osuđena na smrt zbog ubojstva svoje kćeri (posebno sweet je način na koji bira izvršenje smrtne kazne)…

Ogavni likovi – O’Reilly i njegova čuvarica (ne mama iz Sopranosa, ona me totalno šokirala sa minimalno šminke) koja mi konkurira za najružniju ženu koju sam vidjela IKAD, neponovljiva kaluđerica i dr.Nathan. BZVZ.

Neuklopiv mi je od zatvorenika totalno Alvarez, nije mi nikako “sjeo”.

Čak je i LL cool J kao usputni Jiggy Walker bolji :P

Najveća mana gledanja serije je bio termin kad je išla na HRT-u – oko 2 u noći ljetos. Prije nje masa bezveznih serija, repriza Alo alo,… znam da nije za prime time zbog silnih guzica i penisa ali ovako kasno zbilja nije u redu. Propustila sam pola epizoda :(

Serija je must see – dobija (kod mene) visokih 9,7.
Dobila bi ocjenu 10, al ju skida par šugavih likova.