Pisofkejk: baba ghanoush

Pisofkejk: baba ghanoush

Kruhove obožavam, o tome sam već u nekoliko navrata pisala. Dobar kruh ne traži ništa i rado pojedem koji komadić sam za sebe, pogotovo ako je tamniji i bogat sjemenkama. Ipak, jedno od meni najdražih prehrambenih otkrića bio bi svakako baba ghanoush, ugrubo preveden kao “ćaćin gušt”, podrijetlom s Bliskog Istoka. Radi se o začinjenoj pasti koja se lako razmazuje na kruh i ostale škrobnate nosače namaza. Niste fan kruha? Krekeri/taco chips/razni suhi wannabe kruhovi svih vrsta odlična su alternativa. Niste ni za njih? Upotrijebite baba ghanoush kao dressing za salatu koja “otkida”. :cirlider:

Iako volim hummus, baba ghanoush >>>>>> hummus. Isprva mi je bio loš jer sam probala potpuno pogrešno spravljeni baba ghanoush, ali posljednjih godinu dana jedem the real deal i naravno da mi odgovara.

Priprava je grozno jednostavna, stoga, evo par smjernica da dobijete predodžbu što i kako s njim. Patlidžan za baba ghanoush treba biti dobro izgrilan. Internet je bogat brojnim receptima za ovu predradnju, no osobno mislim da je preveliko natezanje peći patlidžane izvan roštiljske sezone koristeći kružni plamenik (koji, uzgred budi rečeno, ni nemam u Oslu, ovdje 99,99% ljudi kuha na struju). Daleko je jednostavnije upotrijebiti konzervirane grilane patlidžane. Sadržaj nije pasta, već grubo rezani komadići (katkad rendani) patlidžana dobrano zapečenog sa svih strana. Potražite ih prvenstveno u ovim dućanima u ZG. Znala sam viđati Chtaura proizvođača; rade dosta dobar materijal općenito, solidne kvalitete. U svakom slučaju vodite računa da patlidžan mora šmekati na dim, ako je neutralan, nije štof za baba ghanoush.

Nađoh slučajno ustakljene patlidžane s paprikom, što se ispostavilo kao apsolutni bingo – s njim sam dobila najbolji baba ghanoush ikad, pa im dajem prednost.

Tahini ćete lakše naći. dm i razni dućani zdrave hrane drže teglice s tahinijem. Ako ste optimistični, spravite ga sami, samo računajte da je nužda imati jak blender koji ne traži dodavanje tekućine da bi usitnio suhu tvar kao što su sjemenke sezama (i badema i lješnjaka, primjerice). Ako vam se nakon nekog perioda izdvoji ulje iznad paste u pakiranju, to je normalno, ne bacajte ga, samo ga umiješajte nazad u tahini pastu.

Procedura je pisofkejk, traži jedva par minuta konkretne radnje:

  • pripremite 400 patlidžana (cca jedna konzerva ili usitnjeni patlidžani koje ste dobrano izgrilali na roštiljskoj rešetki), 200 tahini paste, 100 ml svježe iscijeđenoga limunovoga soka, češnjak u prahu, sol i papar
  • pomiješajte patlidžan i tahini dok se tahini dobrano ne izmiješa s patlidžanom; tahini je dosta gust pa budite temeljiti
  • začinite limunovim sokom i suhim začinima, izmiješajte
  • kušajte, po volji dosolite ili dodatno začinite paprom i češnjakom
  • kada ustanovite idealni šmek, namažite na kruh i lupite sebi hajfajv jer vam nije jasno kako nešto može biti toliko ukusno
  • istresite u posudu s poklopcem, čuvajte u hladnjaku 2-3 dana (iako, ako vam se svidi okus, planut će u ekspresnom roku)

U non-kruh shemi serviram ga sa sezamovim uljem, malo sezama i paprom because moj gušt. Tehnički, trebao bi ići s choppanim peršinovim listom, ali meni nije tako ukusan pa ga unaprijedih na ovaj način.

IMG_3186

Takav je namaz vegetarijanski, veganski, bezglutenski, prikladan za dijabetičare… Mom Crohnu ne smeta, ali sugeriram oprez kod ovog oboljenja, kao i u-kolitičara.

Save

Save

Save

Save

Previous post

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.