Kako mi klasična Nutella nije nešto prejako napeta i tek povremeno ju namažem na palačinku ili nešto slično, osmislila sam svoju “nutellu”, koristeći sjemenke industrijske konoplje. Da biste napravili Hempellu, čoko namaz od konoplje, od sirovina vam treba:

  • 50 ml hladno prešanog konopljinog ulja (dosta je jakog okusa, no bit će neutralizirano okusom sjemenki, kakaa i slada)
  • 70 g oljuštenih konopljinih sjemenki (po želji, možete ih tostirati na vrlo laganoj vatri prije daljnje obrade, samo budite vrlo pažljivi, ne smiju se zapeći ili zagorjeti)hemp
  • 100 g praha sirovog kakaa (meni je jedna od najdražih sirovina)
  • 2 žlice rižinog, ječmenog slada ili meda (ječmeni slad i med imaju jaku aromu, dajem prednost rižinom sladu)
  • prstohvat vanilije (čiste, prave vanilije, ne vanilin šećera)
  • prstohvat soli

U blender ubacite ulje, slad, sjemenke, vaniliju, sol i potom prah. Blendajte do potpune glatkoće. Po želji, dodajte žlicu ulja više za rjeđi namaz, a ako vam odgovara gušći, ubacite 2 žlice sjemenki. Istresite u čistu staklenku i čuvajte u hladnjaku do kapitulacije.

Ako volite namaze sa sjemenkama u komadićima, po završetku umiješajte par žlica oljuštenih sjemenki koje će dati crunchy teksturu. Istresite u čistu staklenku i promatrajte koliko vam malo treba da ju ispraznite – namaz je kremast, bogatog okusa i vrlo maziv. Namažite Hempellu na kruh, krekere, dodajte u sladolede i kolače, obilno mažite palačinke i uživajte u drugačijem okusu.

slika-seksi-tamnog-coko-namaza-na-zlici-koji-se-slijeva-u-staklenku.gif

Opcionalno, u smjesu ubacite i 120 grama tostiranih lješnjaka i blendajte do potpune glatkoće. Imat će jači i aromatičniji okus i miris će biti intenzivniji. Preporučujem, naravno, obje verzije.

A ako želite biti zbilja napredni, u smjesu umiješajte kajenski papar. Čokolada i ljuti okusi jako se dobro međusobno nadovezuju, garantiram :)