Čekala sam da se druga sezona serije Game of Thrones zalaufa da bih napisala koju riječ.

Slijedi ogroman komad teksta krcat informacijama o dosadašnjim događajima u seriji. Ako niste gledali, ugasite tab. Neću se doticati nikako neprikazanih zbivanja, ali serija spada u vrh onih gdje je svaka dodatna informacija o radnji ubojstvo užitka. Ja vam to ne želim.

Nakon što sam se gledajući prvu sezonu navukla na dinamičnu radnju, tražila makar kakve tragove i naznake budućih događaja u trailerima za predstojeću sezonu, pa i šivala vjenčanicu dok mi se u backgroundu smjenjivao Oz sa prvom sezonom, izašla je prva epizoda druge sezone. Skoro godinu dana sam pokrivala uši i naređivala svima koji znaju išta o nadolazećoj radnji da meni ništa ne govore i ne uništavaju mi iskustvo užitka neimanja nikakvog predznanja pri gledanju. Nažalost, par informacija mi je procurilo u uho – neke su ljudi oko mene nesvjesno bubnuli a neke sam iz patološke znatiželje jednostavno morala izguglati. Naravno da sam požalila, ali bolje i to nego puknuti od znatiželje :D

U međuvremenu, dok je druga sezona izašla, pogledala sam još koji put kompletnu sezonu. Ponovno sam vidjela sky cell u Eyrie, Shaggu sina Dolfa i prijetnju hranjenjem koza odcaparenim penisima, Robina na sisi Lyse Arryn, Jorya u Littlefingerovom kupleraju kako bleji u poprsje prijateljice noći, Yorena kako ne daje Aryji da vidi smrt oca, Bronna i njegove spartanske misli, budalu od Viserysa, Houndovu kacigu, Mountainovu kobilu, scenu kad se Ros briše, starog Pycellea kad pokušava dokučiti što je mislio reći, Varysa, odličnog kralja sa jelenskim rogovima koji pokušava što zabavnijim putem doći do groba… Znala sam da sam se navukla i da sam fan koji će seriju gledati do kraja kad je Cersei naredila Ser Ilynu da smakne Sansinog direwolfa Lady i kad me to toliko naživciralo da sam nekontrolirano skočila i dreknula “Ne!”.

Serija se prilično zalaufala. Drek je završio na ventilatoru. Zaigrano ga je bacio balavi princ Joffrey, čiju izvanrednu glumu Irca Jacka Gleesona moram istaknuti među prvima. Maestralno je odradio ulogu razmaženog, apsolutno nekompetentnog i nepromišljenog samoživog derišta kojem slučajno u krilo pada kruna pokojnog oca i bezgranična moć koju je taj događaj povukao. Toliko uvjerljivo iskonsko mahnitanje i sadizam nisam jako dugo vidjela.

Štoviše, nisam nikad osjetila ovoliko jaku potrebu ikoga našamarati. Nadam se kako će uskoro netko procijeniti da je mali drek ovako pušten sa lanca preopasan da nekontrolirano luduje i ucmekati ga a prilično sam uvjerena da nikome neće ni nedostajati osim matere. Sansu neću ni komentirati jer je valjda jedina ona gora od njega u svom beskičmenjaštvu i gluposti.

Kraljica je odlična. Trebala bi biti na neki način uzor svim ženama u svojoj smirenosti i taktičnosti na neki način. Istovremeno toliko lijepa i divna, kao i vrlo smrtonosna. Podmukla, svjesna svoje moći, sposobna vrlo nisko udariti i svog rođenog brata. Svidjela mi se posebno u scenama kada totalno lavovski brani svoju djecu.
Kingslayer mi je sve zgodniji i bolji što ga više gledam. Ima jednu odličnu dozu drskosti i arogancije, začinjene samozadovoljnim smiješkom bitange.

Svidjelo mi se kako nas je nedugo nakon špice u prvoj epizodi Tyrion Lannister jasno podsjetio i zapravo u dvije rečenice ponovio srž cijele prve sezone – istaknuo je Cersei na Small counselu kolika je šteta učinjena smaknućem Neda Starka i koje implikacije povlači taj događaj. Na mah se učinilo kako ni sama nije bila potpuno svjesna što se dogodilo i što će se zbog toga dogoditi.

Tywin Lannister se konačno pojavio u četvrtoj epizodi. On mi je jedan od najboljih likova i najbolje odabranih glumaca. Odmjeren, nemilosrdan, lišen ikakvih osjećaja i željan čuvanja reputacije svoje obitelji od koje želi dinastiju na Tronu Westerosa. U Harrenhallu je naletio i na Aryu “zamaskiranu” u Arryja koju je City watch u lovu na kraljevog nezakonitog sina Gendrya maknuo sa Kingsroada na putu u Winterfell i učinio ju svojim zatvorenikom. Tywin je prepoznao djevojčicu i učinio ju osobnim slugom. Ovo će biti zanimljivo za gledati, pogotovo kad mala shvati čiji je Tywin otac. Ili kad on shvati čija je ona kći.

Loša vijest je smjena glumca koji je odradio Gregor The Mountain Clegane viteza.

Na njegovo mjesto uskače neki mršućki tip koji nema pol % karizme samog The Mountaina. Vidjet ćete ga u Harrenhalu kako mrko mjerka zatvorenike.
BTW, Harrenhal izgleda brutalno savršeno.

Kažu upućeniji da je dvorac uništila vatra Targaryenovih zmajeva u pohodu na kralja Harrena. Sakrio se u najviši vrh, koji je po njegovoj brutalnoj smrti punoj ognja nazvan Kingspyre. Harrenhal se smatra ukletim mjestom pa je i Baelish oklijevao kad mu ga je Tyrion ponudio u zamjenu za logističku podršku planova.

Stannis Baratheon me strašno razočarao. Očekivala sam karizmatičnog, bezdušnog i nemilosrdnog iskusnog vojskovođu koji ne preza pred ničim da bi došao do krune koja mu zapravo i pripada, a dočekala nekakvog iskompleksiranog mlakonju kojeg riđa vještica mota oko prsta kako hoće. Njegov bannerman Davos Seaworth mu je potpuna opreka – odlična uloga, odličan glumac. Čak mislim da su glumci trebali biti zamijenjeni.

Od svih Greyjoya mi je posebno dobro sjela Yara (u knjizi imenovana kao Asha), podmukla i proračunata, za razliku od brata koji više nije siguran je li Greyjoy ili Stark. Stari Balon je odličan, a scena ponovnog krštenja Theona mi je prelijepa.

Pyke kao i Harrenhal izgleda predivno a i sam sigil kuće Greyjoy je jedan od boljih.

Situacija kod starog pervertita Crastera je prilično zanimljiva i dobro je najavljena komentarom Edda. Samwellov pokušaj “spašavanja” Gilly mi je suvišan i nepotrebno moguće komplicira radnju u smjeru romantike. Radije bih fokus na Sworn Brotherhood of Night’s Watch nastavak daljnjeg jahanja u dubine šuma sjevera, u sklopu najveće ekspedicije otkad postoji Zid. Podsjećam, Jeor Mormont upravlja istragom zašto wildlinzi bježe iz svojih sela, kakve spačke sprema Mance King Beyond The Wall Rayder, što je točno uvjetovalo dizanje iz mrtvih ubijenih rangera i, nimalo manje bitno, istražuje sudbinu nestalog Nedovog brata Benjena Starka (u Castle Black se vratio samo njegov konj).

Iako sam a priori Team Stark, ne bih voljela vidjeti na Čeličnom tronu nikoga od njih. Robbu bi trebao biti dovoljan Winterfell a mladi se Snow ionako ne bi smio moći maknuti sa Zida. Hmmm, kome treba pripasti onda Tron?
Danaerys mi je prenaporna, pogotovo kad krene biblijskim glasom “I AM DANAERYS STORMBORN AND I WILL BURN CITIES WITH MY DRAGONS blablabla…”. Jedina zanimljiva stvar vezana za nju je dolazak do Qartha. Trinaestorica djeluju vrlo zanimljivo i mogli bi dobrano zakomplicirati radnju. Joffreya će sigurno prije ili kasnije netko umlatiti a ionako nema pravo na Tron kao sin Kingslayera a ne Roberta Baratheona. Stari Balon Greyjoy je ionako prestar i treba ostati gdje jest, a sin neka i dalje ganja suknje. Yara već ima ono nešto prodorno i uvjerljivo, ali se čini da nema baš tolike apetite. Doduše, uz starog GRRM-a, sve je moguće i sve je za očekivati nakon smrti glavnog glumca i urednog slaganja mrtvih, što bi u Slavoniji rekli, na kamaru :D

Nekako na Tronu najbolje vidim Tyriona. Dovoljno suosjećajan, inteligentan, sposoban. Njegovu ženu ne vidim u ovaj trenutak jer mi nijedna ne leži uz njega.

Lazićka :mrgreen: