Jeste li ikad onjušili valerijanu ili makar sušeni usitnjeni korijen te biljke u čaju?

Miris smrad je toliko težak i oduran da trgovine valerijanu miču iz prodaje. Iznimno je sposobna zagaditi atmosferu intenzivnim i zagušljivim zadahom koji bi se opisati mogao kao “smrad kiselo znojnih nogu koje nisu oprane godinu dana i koje su u tom periodu hodale 18 sati na dan u gumenim čizmama po Amazoni”. Fuj je mala riječ za ovaj užas.
Čaj od valerijane koristi se kao sredstvo za smirenje i opuštanje, kao i kod problema sa spavanjem. No, kao što kod ljudi djeluje smirujuće, kod jedne druge vrste životinja radi nešto potpuno drugačije. Bubu u uho mi je stavila kolegica koja mi reče kako mačke povilene kraj valerijane. Nešto kao catnip. Draži ih, a one luduju, skoro u transu. Obećala sam sebi nabavu valerijane čim mi se za to pruži prilika. Dvije mačke dovoljno lude za opit imam, pomislim, bit će sigurno zanimljivo.

Danas sam naišla na paket u trgovini. 100 grama, 17 kn. Smrdio je toliko da sam ga namirisala prije nego sam ga vidjela. Taman sam htjela kresnuti nekome neoprane noge i sapun iruda balavog sa kojima se te iste noge očito ne druže a onda mi je sinulo da je izgleda stigla nesretna valerijana. Donijela sam ju u kuću i odmah stavila eksperiment u pogon. Nisam ni sanjala što me čeka.

Iako je vrećica bila zapakirana u još jednu najlonsku vrećicu (budući da sa posla idem tramvajem, nisam si mogla dozvoliti smradčugu koja izaziva opadanje dlaka iz nosa pri inhalaciji), Buco je odmah prišao. Bile su potrebne pune 3 sekunde da krene ludilo. Sav se izvitoperio u savijanju i omatanju oko tog paketića, počeo je mijaukati i drečati, munjenog pogleda u očima. Grizao je najlon, lučio značajne količine sline i sve to u transu.

Pozvala sam Lazića da vidi kako djelovanje valerijane na mačke izgleda u praksi. On me pogledao kao da sam u najmanju ruku dr. Mengele, zaplijenio mi (nama :mrgreen: ) valerijanu i dreknuo da mučim životinje. Iako, ne vidim zašto, ovo je potpuno benigno, valerijana nema nikakav psihogeni/halucinogeni efekt na mačke. Jednostavno im miriši na seks.

Kasnije, kad je Lazić zahrkao, ponovila sam opit sa Bucom ali probala sam dati i mačci isti paketić. Jednako se izvijala, grizla paketić, valjala se po podu čvrsto grleći ga. Jedino nije izlučila ni otprilike toliko sline. Ali, ono zanimljivo, kad je po prvi put prilazila paketiću, temeljito je njuškala tragove sline koju je izlučio Buco a potom se i valjala po njima.

Organska kemija ima objašnjenje: eterično ulje valerijane sadrži niz raznih kemijskih spojeva a za ovakvo ponašanje mačaka zaslužan je 3-merkapto-3-metilbutan-1-ol, jedan od produkata mačjeg urina, snažnog feromonskog djelovanja, kao i aktinidin, koji osim što draži mačke, draži i niz vrsta kukaca. Izlaganje mačaka valerijani potpuno je bezopasno. Euforija, ovisno o duljini izlaganja biljci, može trajati i do par sati, nakon čega se mačke obično stabiliziraju u kratkom roku.

Probajte :mrgreen: