Natjeram se tako neki dan gledati Walking dead, doduše, sa ogromnim predrasudama jer sam dobila do znanja kako je serija totalno smeće i promašaj. E, to smeće i promašaj me uspjelo natjerati da u 48 sati pogledam sve dosad emitirano. Na prisilnom GO sam, aktivno se bavim smišljanjem što više toga da se lijepo odmorim i zabavim, a hororoidna serija je točno ono što trebam. Isprika za pečenje tone kokica i ljenčarenje pred ekranom.

Serija ima vrlo jasnu šprancu – nekoliko blokova filozofiranja, prisjećanja na predpostapokaliptična bolja vremena i djetinjstvo, mudrovanja o bogu i egzistenciji itd. prekida par dobrih scena akcije. U svakoj epizodi netko od protagonista (obično žene) napravi nešto nevjerojatno glupo (tipa, impulzivno upotrijebi vatreno oružje što je još u prvoj epizodi definirano kao najgori mogući potez kad si okružen zombijima), jedan od glavnih oslonaca (Shane, Rick, Daryl) sanira problem do razine da se makar nekako izvuku i na kraj ide cliffhanger zbog kojeg sam instantno pokretala sljedeću epizodu. Problem je u onih 15-20 minuta u kojoj se filozofira i koje mi se nikako ne gleda. Obično pružam ruku i ubrzavam scene sa suzama, empatičnim pogledom, objašnjavanjem Markovih konaka. Kad Dale udahne, ubrzam. Kada Carol zakmeči, ubrzam. Kad Lori slini po Ricku, dođe mi da polupam monitor.

Fav je Glenn, mlađahni nerdy pizza dečkić, od trenutka kad se Ricku obratio u tenku i kad je pokazao kako se brzo snašao u svijetu koji je preko noći postao noćna mora. Odličan lik, dečec ga je super odradio, nema greške.

glennrheeNajveće razočaranje mi je wannabe sirovina Daryl Dixon, glavna bitanga u seriji i lik zadužen za

ovaries

naravno.

Reedusa ne volim zbog ružnih svijetlih očiju koje uvijek izgledaju pripito. U prvoj sceni kad se pojavio, kad se vratio iz lova i kad je čuo da je Merle ostavljen navr’ zgrade jer je bio ono što jest, južnjačka šovinistička i rasistička stoka, saznala sam da ima i užasno neuvjerljiv glas kad se dernja, na granici sa mutiranjem. Loše, loše, PREloše. Daryl Dixon je opasna seljačina :roll: bez dlake na jeziku, lik koji u zatvoru okruženom pregladnjelim zombijima ne želi spavati u ćeliji jer ne podnosi “kavez”. Uzmete li u obzir da u stripu po kojem je serija sklepana taj lik ne postoji,

dixonpostane jasno zašto je smišljen i zašto je smišljen takav kakav je smišljen. Nije mi sjela ni Michonne sa licem Grumpy mačke iako mi se svidjela njena pragmatičnost i upotreba lanaca. Konačno netko tko razmišlja, pomislih na tren, kada je ušla u kadar držeći katanu.

Zombiji su katastrofa. Vizualno su u redu (malo mi je pretjeran onaj “Žpljong, žpljong!” zvuk svaki put kad se rukuje njima) ali su užasno glupi i spori. Kreću se tako da se skoro sudaraju do trenutka dok ne osjete miris živog čovjeka ili životinje. Kad ide jedan po jedan, čak ih i onaj mali dosadni klinjo sve poskida. Jedini zombiji kojih se ja “bojim” :D su iz 28 dana kasnije. Najgluplji moment je vađenje zombija iz bunara spuštajući Glenna na špaZi omotanoj oko pumpe. Konkurira većini glupih momenata koje sam vidjela otkad gledam TV.

Špica (1&2 i 3 sezona) je čista desetka. Volim ta najninčnejlovska vizualna rješenja i dobru atmosferičnu glazbu.
Preporuka :leek: