Prije par godina počela sam raditi svoje pilinge za kožu. Ne toliko radi zaštite prirode, koliko radi sebe i svoje kože koja dobro reagira na DIY kozmetiku, a i volim prčkati i kemijati s raznim sastojcima. IFLS spominje kako je problem plastičnih kuglica varijabilnih promjera koje se ne mogu otopiti u otpadnim vodama i koje posljedično završavaju u rijekama i morima sve veći. Tamo, naravno, lako dospijevaju u životinjske organizme, što je poseban problem ako su jestivi a kuglica je na sebe vezala motorno ulje i/ili pesticide, a u konačnici mogu ili hoće završiti u ljudskom organizmu.

Budući da sam testirala razne vrste kućnih “kuglica”, dajem na znanje (ne)zadovoljstvo pojedinima od njih; evo nekoliko provjerenih alternativa komercijalnim pilinzima:

  • bijeli šećer – najčešće korišten, meni ne toliko drag jer kristalići imaju dosta šiljast oblik koji vrlo agresivno oštećuje kožu, zbog čega crvenilo može trajati danima
  • trskin šećer – nešto je nježniji, manje je oštar, iako, ako imate izbora – birajte šećer kokosove palme zbog krupnijih kristalića i veće zaobljenosti
  • sol – meni ne odgovara, a ujedno se vrlo brzo i lako rastopi u nosaču
  • kukuruzna krupica / pura / žganci – apsolutni favorit, zrnca se ne tope, dovoljno su sitna i obla da ne rade oštećenja a dovoljno oštra da očiste kožu od odumrlih stanica
  • sitne sjemenke (amarant, canihua, mak) – odlične za kožu, pogotovo za masažu kože i poticanje cirkulacije
  • mljeveni muškatni oraščić – aromatična zrnca odlično čiste kožu i ne izazivaju oštećenja; pazite na moguće kožne reakcije.

Nekakav bazični recept za upotrebu bila bi preporuka miješanja nekih od navedenih zrnaca s dobrim nosačem, kao što je ulje, iako, brojni koriste i med ili zdrobljenu bananu. Npr. u staklenoj zdjelici pomiješajte jušnu žlicu avokadovog/bademovog/arganovog/… ulja s jušnom žlicom kukuruzne krupice, temeljito, dok se smjesa ne ujednači. Nanesite na očišćeno lice nakon skidanja eventualne šminke i nježno umasirajte, pazeći na rubove lica, granicu čeljusti i vrata, kao i kožu uz uho.

pilingIsperite prvo toplom vodom, potom hladnom i pokupite višak vode s lica. Pilinge se ne preporučuje često raditi jer uklanjanjem površinskog sloja izlažemo svjetlosti, temperaturi i vlažnosti zraka nježni “mladi” sloj koji još nije spreman za abiotske faktore u kojima se nalazimo. Stoga je od iznimne važnosti hranjenje kože hidratantnom kremom ili nekim od ulja u količini koja se upija odmah.