RAZRED Insecta, kukci

RED Mantodea, bogomoljke

Red uglavnom velikih kukaca, rasprostranjenih u toplijim dijelovima Zemlje. Poznate su po mimikriji tj. savršenom stapanju sa okolinom, kako oblikom tijela koje nalikuje na grančicu, tako i bojom. Kod europskih vrsta je uobičajena smeđa ili zelena, koja omogućuje skrivanje među biljkama, a kod afričkih je česta fitomimeza, imitiranje cvjetnih organa oblicima tijela. Na pokrilju su uobičajene razne ornamentacije koje ne moraju biti simetrične.

Unutar 8 porodica je opisano oko 2000 vrsta. U Europi žive 3 porodice.

Hrvatska ima 6 vrsta bogomoljki u dvije porodice:

PORODICA Mantidae

  • Ameles spallanzania/abjecta
  • Ameles decolor
  • Mantis religiosa
  • Geomantis larvoides

PORODICA Empusidae

  • Empusa fasciata
  • Empusa pennata

PORODICA Mantidae, bogomoljke u užem smislu

Mantis religiosa, bogomoljka

JAJA

U pjenastoj ootheci ili kokonu smeđe boje se nalazi od 100-300 jaja.

Mantis religiosa, bogomoljka

Ootheca

NIMFA

Nimfa je jedan od stadija razvoja, u kojem kukac izgleda kao odrasli (imago, adult) no nije spolno zreo i beskrilan je tj. na mjestu krila se nalaze začeci istih. Sastoji se od niza presvlačenja, koja se kod bogomoljki odvijaju 5 puta.

Mantis religiosa, bogomoljka

Mužjak sa začecima krila

Mantis religiosa, bogomoljka

Buduća krila

Mantis religiosa, bogomoljka

Presvlaka nimfe

Mantis religiosa, bogomoljka

Presvlaka nimfe

Nakon posljednjeg presvlačenja, jedinka dobija krila. Isprva su fragilna i vlažna, no boravkom na zraku nakon nekog vremena očvrsnu i prianjaju uz abdomen u mirovanju.

Mantis religiosa, bogomoljka

Mužjak sa “friškim” krilima

IMAGO

Ženka je veća, šireg zatka od mužjaka i smeđe je boje. Mužjaci su obično zeleniji i osjetno manji od ženki. Duge su oko 6-8 cm, dugih ticala i velikih složenih očiju na glavi koja se u oba smjera može zakrenuti za 180 stupnjeva. Odrasli kukac (prošao je sve stadije razvoja) je spolno zreo i može letjeti. Ima dva para krila koja su poluprozirna, prednja krila su hitinizirana i pri mirovanju pokrivaju stražnja. Karakteristične su za bogomoljke njihove prednje noge, koje su metamorfirane za lov – radi se o paru nogu koji u mirovanju nalikuje na molitvu, no jednom uhvaćen plijen među šiljke nogu ne može van. Česta zabluda je svrstavanje bogomoljki u srodstvo sa skakavcima, no one ne skaču, već se kreću vrlo polako, što ih čini posebnim lovcima. Imaju sposobnost mimikrije tako što mijenjaju boju ovisno o okolini.

Mantis religiosa, bogomoljka

Ženka

Mantis religiosa, bogomoljka

Ženka

Mantis religiosa, bogomoljka

Ženka

Mantis religiosa, bogomoljka

Mimikrijska ornamentacija krila

Mantis religiosa, bogomoljka

Ženka u akciji ;)

Mantis religiosa, bogomoljka

Mužjak

Mantis religiosa, bogomoljka

Karakteristične prednje noge bogomoljki

Mantis religiosa, bogomoljka

Krila odrasle ženke

PARENJE

Kao nadobudni terarist nakanila sam se i ja spariti mužjaka i ženku s namjerom realizacije nabave nepartenogenetskog potomstva. Pokušaj je (tješim se, očekivano) završio neslavno. Mužjak nije stigao dati ni buket cvijeća, a već se pretvorio u ove relikvije :)

Mantis religiosa, bogomoljka

Scena proždiranja

Mantis religiosa, bogomoljka

Ostaci ostataka

AKTIVNOST

Obično se susreću od lipnja do kraja rujna, mirujući na biljkama čekajući doručak, ili leteći zrakom kad ih se često može zamijeniti za kolibrija.

RASPROSTRANJENOST

Južna Europa. Prenesena je i u Sjevernu Ameriku.

STANIŠTE

Ovo je kukac koji je aktivan danju. Može ih se naći na osvijetljenim terenima, pogotovo travnjacima gdje miruju i čekaju svoj obrok. U svijetu se uzgajaju za potrebe ekološke poljoprivrede, za suzbijanje nekih štetnika, na primjer kukuruznog moljca, Ostrinia (Pyrausta) nubilalis. U promet se stavljaju kao jaja, gdje se jedna ootheca sa 200 jaja cijeni oko 2 USD.

Mantis religiosa, bogomoljka

Mužjak izoštrava osjetila

ISHRANA

Po pitanju hrane su poznate kao karnivorne – jedu sve što ulove i što mogu pojesti (velika većina kukaca, pogotovo muhe, leptiri, skakavci, lisne uši…), uključujući i pripadnike svoje vrste.

U istraživanjima u RH se jedna bogomoljka hranila sa 20-30 stjenica platane dnevno.

Mantis religiosa, bogomoljka

Feeding time

RAZMNOŽAVANJE

Poznata su dva načina razmnožavanja – partenogenetski i spolno. Partenogenetsko razmnožavanje se odvija u uvjetima bez mužjaka, kada ženka ostavlja oothecu sa jajima bez prethodnog parenja. Spolno razmnožavanje se odvija uz pomoć mužjaka u vidu parenja, kad često ostaju dekapitirani. Ženka također ostavlja oothecu u jesen i vješa ih na drveće, iz kojih u proljeće izlaze malene nimfe.

ŽIVOTNI VIJEK

1 generacija godišnje.

SAVJET ZA HRANJENJE BOGOMOLJKI U TERARIJIMA

Kao hranu ne preporučujem mrave, ose i slične agresivne vrste kukaca. Takav obrok ima tendenciju napasti bogomoljku, koja tada često ugiba uslijed ranjavanja. Idealne su vinske mušice (kod mlađih jedinki) i muhe, gusjenice i brašnari, a moje bogomoljke uredno jedu i manje gujavice i pužiće. Iako, najdraži su im leptiri :)

Mantis religiosa, bogomoljka

Mužjak proždire vrstu dnevnog leptira Vanessa (Inachis) io.

Ujedno, nema smisla kao obrok davati ubijene kukce. Bogomoljke jedu ISKLJUČIVO ono što uhvate same.

Kao “frišku” zanimljivost navodim i iskustvo jednog terarista, koji nimfe bogomoljke hrani komadićima mesa kralješnjaka. Na prvi pogled malo apsurdno, no kako one jedu i puževe i gujavice (beskralješnjaci), više ne djeluje toliko čudno… No, opet potvrđuje pravilo da sa kukcima u terarijima treba eksperimentirati. Najgora stvar koja se može dogoditi je da životinja ne pojede ponuđeno (dobro, i da ugine ali to je već druga priča :)).

PORODICA Empusidae

Empusa pennata (donacija by Silvia Stojnić :D)

O ovoj vrsti ne znam puno, budući da ne obitava kod nas i nisam ju imala priliku držati u terariju kao Mantis religiosu. U RH se ova vrsta može naći u Dalmaciji. Fotografirala ju je Silvia dok je Empusa paradirala po njenom balkonu, za što treba hrabrosti :)

Vjerujem da se načelno ne razlikuje ponašanjem od M. religiose – isto vjerojatno lovi danju po osunčanim predjelima sve što može pojesti, ili u ovom konkretnom slučaju, preplašiti do smrti samom pojavom. Zanimljivo je što se ovdje radi o imagu, odraslom kukcu, što se vidi po krilima na fotografijama. Sada je svibanj, period kada nimfe M. religiose u prosječnim godinama tek izlaze iz oothece i uče loviti lisne uši i Drosophile. To je jedina prava razlika, bar ovako, odokativno.

Empusa pennata

Imago se sunča na balkonu u cvijeću

Empusa pennata

Glava, opaki pogled i češljasta ticala

Empusa pennata

Profil savršenog stroja za ubijanje – tijelo oblika i boje biljke i grabežljive noge

Off the record, najveća razlika je ta što Empusa izgleda kao da je ispala ravno iz pakla jer se ponašanjem nije uklopila u društvo :D
Nešto ovako agresivno već dugo nisam vidjela.

Porijeklo imena roda Empusa je starogrčko i veže se uz mitska bića, empuse (empousa=ona koja brzo i snažno napada). Prema nekima su imale sposobnost promjene lika i ubijale su ovce, a prema drugim izvorima su ovo demoni natprirodne snage, Hekatine kćeri zastrašujućeg izgleda koje su mogle promijeniti oblik u predivne i zavodljive žene, koje bi muškarcima pomutile um i iz njih isisale životnu energiju. Nomen est omen, ha? Zbilja ne postoji pogodniji background-story za odabir imena vrste.