Prije mjesec i nešto sam ustanovila da je vrijeme za nabavu druge mačke. Mau Crne Duše Oprane Perwollom Black Magic je usamljena jer u zadnje vrijeme jednostavno nismo u stanu a kako mi ideja prosljeđivanja mačke dalje nije ni na sekundu bila opcija, tražila sam rješenje koje uključuje društvo. Shodno tome, kao priliku za testiranje ponašanja u izvanstandardnim uvjetima, prihvatila sam čuvanje priksonicine Kim. Mau isprva nije najbolje reagirala, ali taman kad mi se učinilo kako se stvari polako smiruju i kako bi zapravo mogle funkcionirati, Kim je otišla nazad. Meni, zapravo, sasvim dovoljno – malo im treba truda, vremena i navikavanja, ali može se.

Mačak je podrijetlom iz Istre, iz Višnjana. Spazila sam temu na PŠ forumu sa fotografijama mačke guste dlake koja se vrzmala oko kuće privremene udomiteljice u društvu majke. Nisu bili pitomi, već dvije lutalice koje standardno mačje obijaju okolo i žicaju klopu. Odmah sam ju kontaktirala i rezervirala mače, a ona je od toga dana počela mamiti u kuću, hraniti i sustavno socijalizirati ga.

Prve slike su dosta mutne, vjerojatno slikane mobitelom, ali mene su nagnale na udomljenje. Izgleda da imam nekakav problem sa čupavim životinjama, kod mene sve flafi prolazi bez problema :mrgreen:

Ovo tamnije čupavo biće SOON pogleda je mama malog mačka, koja se ovih dana uredno oporavlja od sterilizacije. Što je omacila, omacila je, a zadnji mačić za kojeg znamo je epic win.

Redovito sam primala mailove sa updateovima o njegovom ponašanju i sa slikama.

Jutros sam preuzela mače. Kad sam zavirila u gepek sa transporterom, pogledale su me prelijepe velike zjenice na mački koja se sćućurila u kut i tiho promatrala svog prvog batlera.  Izgleda kao mješavina malog risa, norveške šumske mačke i maine coon mačića. Za dob od 5 mjeseci prilično je velik a ako uistinu ima maine coon krvi, rast će poprilično. Krzno je gusto i svilenkasto meko. Kad ga uslikaš, na nekim mjestima izgleda kao da je upotrijebljen Photoshop smudge efekt, koliko je meko i paperjasto tanko.

Po ulasku u kuću scena: Mau stoji par metara od transportera i nepomično gleda u mačka. Muk i tišina, napeto kao hard core scene špageti-westerna.

Par dana će sigurno frktati, što ne zamjeram niti me čudi, ali ćemo raditi na tome da se makar podnose, ako ne i zavole. Vrlo sam optimistična. Često čitam o mačkama. Nerijetko nailazim na dramatične tekstove o “šokovima”, “promjenama” i “šokovima koje donose promjene” u razbijanju mačje rutine. Iako sam svjesna težine situacije adaptacije istovremeno na novi prostor i još jednu mačku, doživljavam mačke prvenstveno kao oportuniste, snalažljiva i adaptabilna bića. Ovaj mačak je super primjer – u mjesec dana od mačke koja se vrzma oko kuće je postao mačka koja ima svoju omiljenu igračku u stranom prostoru. Za razliku od Kim, nije traumatiziran. Samo sam ostavila otvoren transporter i priliku da se mačke prvo dobro onjuše. Potpuno je ustuknuo, što je očekivano. Proveo je dan u transporteru, šutke osmatrajući sve oko sebe. Navečer sam ga izvadila sa namjerom da ga i poslikamo.

Na koncu si uvijek samo postavim pitanje, standardno kad vidim čupavog mačka – jesam li mogla ipak izbjeći sterilizaciju Mau i kako bi im mačje leglo izgledalo :herc2: ?