Uz jezero Kleifarvatn nalazi se geotermalno područje Krysuvik. Do toga trenutka nisam nikada bila na ičemu sličnome i stoga mi je geotermalno polje Seltun bilo vrlo zanimljivo. Polje je jedno od područja s termalnim izvorima (skupa s obližnjim lokacijama Hverahvammur, Hverahlið, Austurengjar i Sveifla unutar Krysuvika). Krajolik Seltuna oblikovala je erozija vjetrom, vodom, pomoću ljudskoga djelovanja i vulkanske aktivnosti čitavoga područja. Podzemne eksplozije uslijed kritične količine vodene pare izazvale su nastanak niza depresija u tlu, razbacujući uokolo čestice tla. Posljedično imamo pred sobom alienski pejzaž koji je vrlo zanimljiv za promatrati.

Seltun je pristupačan i u blizini ceste, nije potrebno dugo pješačenje. Osim vodene pare koja je i više nego dovoljno vidljiva, Seltun (i njemu slične lokacije) najavi specifičan neugodni miris. Nakon što priđete polju, vidite kako se radi o području s karakteristično prosušenim površinskim slojem pjeskovitoga tla, redovito crvenkastih, smeđih i žutih nijansi, s lokvama ključajućega blata i odušcima iz tla kroz koje je izlazi vodena para “oplemenjena” specifično nesnosnim smradom, a žute kristalizirane nakupine na odušcima odaju da se radi o sumporu. Ponegdje osim žute boje vidjet ćete i plavozeleno sivkaste nakupine. Uz stazu stoji niz upozorenja i zabrana prilaska zbog visoke temperature.

Područje je iskorištavano u namjene kanaliziranja vodene pare u svrhu grijanja, a posljednji period u kojemu je s ovoga izvora eksploatiran sumpor bio je kraj devetnaestoga stoljeća.

IMG_3837

IMG_3839

IMG_3841

IMG_3846

Seltun polje vrlo je malene površine, ali s druge strane otoka nalazi se polje Hverir koje je bilo jedno od top poželjnih lokaliteta s itinerara. Nakon objave posta vidjet ćete kako polje izgleda izbliza i s puno fotografija detalja, fumarola i sličnoga.

Save

Save