Tofu biryani

Tofu biryani

Meni su indijska jela jako draga i rado ih kuham. Odgovara mi dobrano začinjena (ne nužno ljuta) i aromatična hrana koja već mirisom izaziva najezdu zazubica. Čak mi ne smeta što poneka jela nemaju mesa; kada bih i željela iz nekog bizarnog razloga biti striktni vegan, mislim da bih to najlakše bila kada bih živjela u Indiji. Toliko kruščića, dipova, umaka, šarene i zanimljive hrane sigurno bi me propisno zasitile, ako se dobro poznajem. Problem je samo u tome što ne volim Indiju i nekako ne uspijevam apsolvirati ljudsku opsesiju njome i odlascima u tu “kolijevku” Esencije Mudrosti Čovječanstva (ne možete niti zamisliti magnitudu rolajza na mom licu u ovaj trenutak).

india

Recept koji slijedi modifikacija je biryani piletine koju volim raditi, no nekako nikako (pazi sintagmu!) ne dolazi na red. Nedavno me na kasi u trgovini zdrave hrane dočekao tofu kao darak. Iako ga jedem, nije mi prioritet u kupnji, a pogotovo ne varijanta s povrćem koju sam dobila. Ležao je par dana u hladnjaku i čekao je svojih pet minuta jer jednostavno nisam imala ideju što s njim, a način za iskorištenje bljesnuo mi je kada sam nabasala na draft u WordPressu i koji upravo kreće u objavu. Jelo je vrlo jednostavno, gotovo je za dvadesetak minuta. Sitnica, kažem vam, a ukusno je.

Treba vam:

  • oko 300 g tofua (naravno, zamijenit će ga svako moguće meso, računajte samo da tvrđe varijante kao što je govedina traže dulje kuhanje), prije obrade marinirajte ga barem pola sata u tamariju
  • 1 veliki luk, nasjeckan na ploškice polovica lukovica
  • 1 dobra jušna žlica curry paste
  • čajna žlica kurkume u prahu
  • 2 mahune kardemoma
  • 1 list lovora
  • češnjak, sitno sjeckan
  • onoliko đumbirovog praha koliko mislite da možete podnijeti :)
  • 1 štapić cimeta, ugrubo stucan
  • termostabilno ulje – meni je u ovom kontekstu idealan kokos
  • 7-8 otkoštičenih i nasjeckanih datulja (poslužit će i grožđice, suhe marelice i bilo koji slatkasti suhi plod; bitno je samo usitniti ga)
  • grubo drobljeni indijski orasi (odlični su i bademovi listići ili općenito blanširani bademi)

Zagrijte ulje i na njega istresite drobljeni cimet, češnjak i crveni luk. Kada luk pozlati i omekša, dodajte tofu. Pirjajte (luk i marinada puštaju sokove i prženje će ubrzo biti prekinuto tekućinom, nemojte dodavati vodu dok potpuno ne ispari) i začinite curry pastom, kurkumom, kardemomom, lovorom, češnjakom i đumbirom. Ubacite nasjeckane datulje, blago podlijte i kuhajte 15-ak minuta. Po potrebi “dosolite” tamarijem. Ako želite dodatno naturpijano jelo, ubacite crvenu leću i kuhajte 20-ak minuta (u tom slučaju stavite ju odmah nakon tofua) ili pri kraju u biryani istresite konzervu slanutka kojeg ste ocijedili i oprali u cjedilu pod mlazom vode (ne želite imati kontakt s rasolima zbog okusa). Ovo je varijanta za one opsjednute proteiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinima i koji se uporno boje kako će ostati gladni. Ovo je dosta zasitna shema, budite sigurni.

Kada je biryani gotov tj. svi su sastojci omekšani, pospite jelo indijskim orasima i servirajte s bulgurom, rižom ili nekom sličnom žitaricom. Jako volim ječam, pa je kod mene u ovom slučaju korišten kao podloga.

tofu-biryaniGledam fotografiju i kapituliram nad monotonošću sadržaja koji manje-više izgleda kao amorfna masa s crvenim začinima. Vjerujte da je finije nego što izgleda.

Previous post

Next post

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.