Sitnica #54

Sitnica #54

Unatoč tome što živim doslovno uz Savu, imam iznenađujuće malo komaraca u stanu. Tek poneku noć provedem češući se i tražeći zujeću gaduru s namjerom da ju raspalim dlanom, a i to budu zbilja izolirani slučajevi. Stan je zato pun vodencvjetova. Često dolaze k nama i u ovim sparnijim danima redovito tiho čmrlje na zidovima i ne doživljavaju ikoga. Skužajte na očajnoj slici, ova je zvir uslikana negdje oko ponoći i mobitelom.

ephPogotovo vole dolaziti na presvlačenje – okružje mi zna ponekad izgledati kao bizarno poprište masovnih izlazaka nekakve izvanzemaljske rase iz dormancijskih čahura – po zidovima i vratima mogu se naći dehidrirane presvlake s velikim raspucalim šavom na torakalnim segmentima i nitastim cjevčicama sustava za disanje koje vire iz raspukotine.

Oni koji znaju koliko mi je stan daleko od tla i znaju mrvicu o razvoju kukaca zapitat će se kako u stanovima na mojoj visini uopće dolazi do presvlačenja vodencvjetova. Budući da ne živim u sojenici i na zidove mi iz vode ne mogu ispuzati spolno nerazvijeni stadiji i početi proces presvlačenja, stvar na prvi pogled zbilja izgleda anomalno. Vodencvjetovi prolaze hemimetabolni razvoj koji se kreće od jajeta preko najada (nimfalni, spolno nezreli stadiji vodenih kukaca) do imaga (odraslih stadija) a poznato je kako kukci u zadnjem stadiju na raspolaganje dobivaju krila. Otkud tj. kako dolaze ovoliko visoko, a nemaju krila?

Odgovor je dosta zanimljiv: vodencvjetovi spadaju u rijetke redove kukaca koji imaju karakterističan spolno nezreli ali krilati stadij; posljednji spolno nezreli nimfalni stadij naziva se subimago i ima sposobnost leta. Znači, kod mene nekakvim misterioznim kanalima ne dolaze beskrilne najade već subimaga s krilima na prsištu.

edit: čitam sada napisano i mislim si: “YTF uopće pišem o tome, koga je imalo briga za poxy vodencvjetove?”.

4 Comments
 1. Meni je ovo jako zabavno i zanimljivo za pročitati jer s kukcima nemam veze i sve mi je freshhhhh. Štoviše primjetio sam da pišeš puno manje o kukcima nego prije, pa daj toga opet malo nazad.

  • Pišem puno manje jer više nisam uz šumu, u prirodi. I meni nedostaju kukci, ali budi siguran da radim na tome :)

 2. Promuckao glavom i znam da sam jednom davno citao o vodencvjetovima…maloprije navalih na svoju hrpetinu nat geo, geo, meridijana…kad nadjoh clanak tamo iz ne tako daleke 2010.
  Prelistah ga…so vodencvjetovi “zive” samo jedan dan, or what?
  Jer po procitanom 3 godine su u stadiju licinke s brojnim presvlacenjima, onda se oslobadjaju svojih okova i polijecu na samo jedan dan gdje im je osnovna misija traziti partnera za reprodukciju. Nakon reprodukcije, zenke traze kojekakvu povrsinu vode, tako da zenke vise puta dodiruju povrsinu vodu i pri tome ispustaju jajasca. Zenke se pri tom procesu toliko umaraju da umiru od iznemoglosti…dok muzjaci ugibaju odmah nakon parenja jer im ino oduzme svu energiju.
  Ocito je Sava posrednik u cijelom tom procesu…hm.
  Citam da je Madjarska rijela Tisa zadnja rijeka u Europi koja je popriste masovnog parenja vodecvjetova.

  • Lijepo si ovo sumirao. S ovakvim znanjem materije stojiš bolje od 95% arvata, srsly.

   “vodencvjetovi “zive” samo jedan dan, or what?”

   Ovisi što podrazumijevaš pod “žive” i ovisi o vrsti.
   Prema nekima je “život” cijeli ciklus, a prema nekima samo odrasli stadij. Kod vodencvjetova postoje odrasli stadiji koji traju jedva pet minuta. http://entnemdept.ifas.ufl.edu/walker/ufbir/chapters/chapter_37.shtml

   Tisa – vidi i ovo: https://www.youtube.com/watch?v=fxMx3QFK7X8

   Za kraj, efemerohaiku:
   Mayfly, I like you.
   But don’t bring five hundred friends
   Around my porch light.

   ;)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.