Unatoč tome što živim doslovno uz Savu, imam iznenađujuće malo komaraca u stanu. Tek poneku noć provedem češući se i tražeći zujeću gaduru s namjerom da ju raspalim dlanom, a i to budu zbilja izolirani slučajevi. Stan je zato pun vodencvjetova. Često dolaze k nama i u ovim sparnijim danima redovito tiho čmrlje na zidovima i ne doživljavaju ikoga. Skužajte na očajnoj slici, ova je zvir uslikana negdje oko ponoći i mobitelom.

ephPogotovo vole dolaziti na presvlačenje – okružje mi zna ponekad izgledati kao bizarno poprište masovnih izlazaka nekakve izvanzemaljske rase iz dormancijskih čahura – po zidovima i vratima mogu se naći dehidrirane presvlake s velikim raspucalim šavom na torakalnim segmentima i nitastim cjevčicama sustava za disanje koje vire iz raspukotine.

Oni koji znaju koliko mi je stan daleko od tla i znaju mrvicu o razvoju kukaca zapitat će se kako u stanovima na mojoj visini uopće dolazi do presvlačenja vodencvjetova. Budući da ne živim u sojenici i na zidove mi iz vode ne mogu ispuzati spolno nerazvijeni stadiji i početi proces presvlačenja, stvar na prvi pogled zbilja izgleda anomalno. Vodencvjetovi prolaze hemimetabolni razvoj koji se kreće od jajeta preko najada (nimfalni, spolno nezreli stadiji vodenih kukaca) do imaga (odraslih stadija) a poznato je kako kukci u zadnjem stadiju na raspolaganje dobivaju krila. Otkud tj. kako dolaze ovoliko visoko, a nemaju krila?

Odgovor je dosta zanimljiv: vodencvjetovi spadaju u rijetke redove kukaca koji imaju karakterističan spolno nezreli ali krilati stadij; posljednji spolno nezreli nimfalni stadij naziva se subimago i ima sposobnost leta. Znači, kod mene nekakvim misterioznim kanalima ne dolaze beskrilne najade već subimaga s krilima na prsištu.

edit: čitam sada napisano i mislim si: “YTF uopće pišem o tome, koga je imalo briga za poxy vodencvjetove?”.