Nekoliko zanimljivih ZG dućana s hranom

Nekoliko zanimljivih ZG dućana s hranom

Dosta zujim trgovinama s prehrambenim proizvodima, pogotovo onima neautohtonima za našu regiju. Često koristim te namirnice, kako za imitaciju originalnih jela (koliko je moguće, naravno; neke sirovine jednostavno nisu nabavljive i s time se treba pomiriti), tako za miješanje s našim i drugim jelima. Osim Ruskih delicija Zagreb ima još nekoliko lokacija koje jednostavno moram spomenuti ovdje. O svakoj od njih mogu pričati samo pozitivno, kako zbog ponude, tako zbog prodavača čiji nastup i ponašanje jako utječu na moje raspoloženje pri kupovanju. Svi su mi na potezu kući s posla i često stanem u opskrbu omiljenim namirnicama. Nekad su to sirovine, a nekad gotova jela.

Destinatio Tokyo smješten je u Boškovićevoj, na križanju s Palmotićevom. Po ulasku prvi put bila sam totalno oduševljena ponudom – na policama leže deseci tradicionalnih japanskih proizvoda, redom renomiranih i poznatih proizvođača. Osim regularne ponude sirovina i aparature za sushi, sakea, raznih mochi slatkišića, matche i sokova našla sam čak i edamame *srećica*, duboko smrznute i u velikoj vrećici.

Harissa je trgovina začinima (i meni nešto manje zanimljivm čajevima), najbolje opremljena u gradu, a shodno tome i šire. Ako tražite neki egzotičan začin, najvjerojatnije ćete ga tamo i naći. Interijer mi je jako ugodan, prodavačice su simpatične i znaju što prodaju, a asortiman začina raširen je po cijelom zidu i u rinfuzi je – kupujete na grame, a ne gotovo zapakirane začine. Na ovaj način cijenom šiju sve žive i nežive robne marke po trgovinama vulgaris, a okus svega što sam dosad kupila bio je i više nego na mjestu. Lokacija? Masarykova, par metara od Teslinog kipa.

Raon je moje malo korejsko otkriće. Smješten je preko puta Traume u Draškovićevoj i pohodim ga redovito. Naime, ogroman sam ljubitelj ramen *srećica* juha (ramyun, rekli bi Koreanci) a njihov izbor, iako nije preogroman, nudi potpuno drugačije juhe – jednostavno finije i ukusnije. Sve su vrlo jakog okusa, poneke od njih i značajno pikantnije nego sve koje sam dosad probala, i naprosto su savršene. Ramen tamanim već desetak godina i tek s ovima mogu reći da sam baš baš zadovoljna. Ne smijem kupovati previše jer znam da ću se dovesti u nekom trenu do točke da ću sva tri obroka jesti frikin ramen, što nikako nije mudro. Ramen je jedno od vrlo rijetkih instant jela i koje ne kuham sama ab ovo, već jednostavno uživam u okusu koji je netko drugi složio i po mojoj je mjeri.
Drže nešto i sirovina, tipa, gochugaru, alge i rižine prerađevine, kao i pravi kimchi. Za dvadesetak kuna možete probati kakav kimchi zapravo treba imati okus, što toplo preporučujem.

Foodness pohodim redovito u ulicu braće Erdödy (nadovezuje se na Branimirovu) samo zbog jedne stvari – u hrpi šarenih diabeetus čoksi, čoksica, keksa, namaza i sličnoga nalazi se ginger ale *Mother of all Srećicas* i root beer koje naprosto prevolim. Radi se o bezalkoholnim pićima koje mogu piti umjesto vode. Ključno ime: Canada dry. Rashlađeni do razine skoro pred smrzavanje čisto su savršenstvo. Žao mi je samo što nisu dostupniji u većim pakiranjima.

Tigris se nalazi u Importanneu. Najlakše ga je naći tako da se spustite niz stepenice via ulaz sa strane gdje je Esplanade; skrenite desno i hodajte tim smjerom, ubrzo ćete naći maleni dućan pun svakojakih bliskoistočnih namirnica i jela, uglavnom podrijetlom iz Irana. Došla sam po preporuci i izašla iz dućana s raznim mahunarkama, začinima i napitcima. Osim njih, naći ćete svakakvog suhog voća, datulje u raznim agregatnim stanjima, humus, tahini pastu, rižine rezance i slično.

Pekinška patka smještena je u Vlaškoj na broju 78, uz Vrhunac. Asortiman solidan, primarno indijski (chana, mung, toor, asafoetida, začinjavci) ali ima i kineskih (riže, rižin ocat…) i japanskih sirovina (tipa enokitake, udon, somen, miso, nešto algi, sojini fermentirani umaci). Cijene OK, ugodan prodavač, nadam se samo da će asortiman biti još veći i širi.

Asian cash&carry dugo sam se nakanjivala posjetiti i vidjeti što nude i tek sam nedavno uspjela. Smješteni su na Borongaju, u Ivanićgradskoj 13, nude primarno jugoistočnoazijske sirovine i solidno su opremljeni. Ističem vrlo uljudnu prodavačicu, kvalitetno pričljivu i očito upućenu u ono što prodaje. Imajte na umu kako je kod njih ovaj “cash” u “cash&carry” valjda jedini dosljedan – ne primaju kartice.

9 Comments
  • Tyrone
  • 23/03/2015
  • Reply

  Svakako moram posjetit taj Raon, i to brzo! Al mislim da će bit red potražit i napokon probat i taj soju, kad je već bal…

  • Ramyun im je STRAOBALAN. Da se oduzmeš od okusa, očiju mi.

  • Tyrone
  • 23/03/2015
  • Reply

  To moram probat! Samo jedno pitanje ako može, jel ima neki poseban okus koji bi trebala uzet, ili je svejedno, ili ima možda samo jedan ili?

  • Ima ih raznih, treba probati sve. Računaj da su neki neobično ljuti, lvl:infierno. Ćmo napraviti degustaciju kod mene ovih dana? Takvu trovačinu čoik nije vidio od ispada Lucrezie Party Hard Borgie, vjeruj. ;)

   • Guglaj Shin ramyun i Samyang ramyun. Neoguri ramyun je nešto blaži, više morski, a Paldo ramyun još nije stigao do tanjura. I ima neki s kimchijem koji mi nije tak dobar.
    Zasad Samyang šije sve, bijesno je divan.

  • Tyrone
  • 24/03/2015
  • Reply

  Itekako sam za trovacinu, al od ovog mi tjedna pase samo cetvrtak… What say you?

 1. Nisam znao da Kaufland ima Srirachu – odem probati. Ja sam je jeo vani jer kod nas nije ni bila donedavno.

  • 600klara
  • 27/01/2016
  • Reply

  jel znaš možda gdje ima kupiti bisernog ječma (hato mugi) u zg?

  • Uf, nigdje. Prije ga je držao biobio, ali već podugo ga nemaju. Mislim da ga nitko više niti ne drži (probaj nazvati Pekinšku patku i Asian cash&carry čisto da provjeriš, ali čisto sumnjam jer vrlo malo ljudi ovdje zna čemu služi hato mugi), viđala sam ga po Grazu i Beču po egzotičnim trgovinama, to bi ti bilo sigurno najbliže. Pakiraju Britanci (TRS izvoznik).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.