Bigger, stronger, faster… Side-effects of being american.
Najveći-spoiler-ovih-prostora alert.

np: VICE SQUAD – stand strong, stand proud

Inicijalno?

bsfHeh, inicijalno nisam baš ljubitelj bildera. Upravo napisani eufemizam zapravo znači da mi nauljeno tijelo sa kompletnom figurom u stanju mišićne kontrakcije u životu ne predstavlja ništa lijepo, već isključivo osjećaj da se radi o superficijelnoj osobi koja promatra svoj odraz u svakoj glatkoj i sjajnoj površini. Cjelokupna mašinerija anoreksičarki, photoshopiranih žena i muškaraca sa narcisoidnim poremećajima koji mi se cere sa plakata, naslovnica časopisa i iz filmova mi je degutantna. Ne zato jer imam 200 kg i dobra sam u duši nego mi je zaista besmisleno provoditi dane važući svaki obrok, računajući kalorije, mjereći opseg stražnjice i računajući BMI. Ili ne pojesti sladoled od ricotte sa šumskim voćem u krevetu, gledajući kakav dobar film zato što bih se mogla udebljati i biti ružna. Svejedno mi je čak i nakon prijelomnog momenta u životu kad sam naučila na svojim plećima na brutalan način da ležerno doesn’t mean shit. Znam da je vanjski izgled jedino što je bitno… ali me nije briga.
Shodno tome, očekivanja od dokumentarca koji trkelja o bilderima su bila jako mala – steroidi su opasni po zdravlje i to je općepoznato, a poremećaj ne-smatranja samog sebe dovoljno dobrim za uzimanje nečeg takvog mi nije ni otprilike isprika za konzumaciju. Hranjenje ega – čemu? Samo da ugasiš demone koji u tebi skviče da možeš biti “bolji”? Kome? Iluzija.

Dokumentarno?

Dokumentarac kreće s upoznavanjem obitelji Bell koju čine otac Sheldon, majka Rosemary i tri sina, Mike (Mad Dog), Mark (Smelly) i Chris, koji je ujedno i narator/voditelj. Dečki su wrestleri i bilderi koji su odrastali pod utjecajem likova kao Iron Sheik, Hulk Hogan i Rocky. Chris je jedini brat koji je steroide prestao uzimati, “I tried steroids but I felt so guilty I had to stop”.
Redom,

 • Premisa cijelog dokumentarca su riječi Hulka Hogana – “Train, say your prayers, eat your vitamins. Be true to yourself, true to your country. Be a real American!”. Nakon 20-ak minuta saznajemo da je Hulk 12 godina uzimao steroide a Sly Stallone se bavio uvozom/izvozom. Playerzi, nema šta.
 • Nastavlja se priča preko baseballa – jednom daaaavno je Babe Ruth u sezoni imao 60 home-runa, nakon njega, “when my parents were still kids” je Roger Maris postigao 61. Big Mac je podigao rekord na 70, McGwire ga prestigao a niz je finiširao Barry Bonds 2001. godine sa 73 home-runa. Odjednom su bejzbolaši počeli izgledati kao profesionalni wrestleri, što se povezalo sa korištenjem nedopuštenih sredstava. Kongres je vijećao 151 dan, što je daleko više nego što se polemiziralo oko nacionalnog sustava zdravstva i ratovanja u Iraku.
 • Kako su steroidi ušli u svijet olimpijaca? Tijekom hladnog rata, kasnih 50-ih godina su Rusi dominirali kako i svemiru, tako i na OI. Navodno se trener ruske reprezentacije, pijan kao ćuskija izlajao američkom kolegi kako baćuška-tim atletičara bode mišiće steroidskim supstancama. Ameri po dolasku kući (paradoksalno) inspirirani arch enemyjima složiše ultimativni juice, samo za Team USA.
 • Maria Shriver na snimci iz 80-tih intervjuira sada pokojnog NFL igrača Lylea Alzada o 16 godina korištenja steroida, koje su ga dovele do inoperabilnog tumora mozga. (Maria Shriver, za one koji možda ne znaju je supruga Arnolda Schwarzeneggera).
 • John Romano, urednik časopisa Muscular development podupire stav pro-steroidi – čovjek je u toj branši, jel? Napada polupismene i obično apsolutno needucirane novinare koji pišu reportaže o smrti prouzrokovanoj steroidima, što doživljavamo svaki dan čitajući bljuvotine koje privlače čitatelje. Fragment konverzacije:
  Chris: “Well, how come we hear constantly in the news that people are dying through taking steroids?”
  Romano: “Show me the bodies.”
  Chris: “Lyle Alzado.”
  Romano: “Lyle Alzado didn’t die from steroids. I trained with him for two years. He didn’t die from steroids. He died from a brain tumor.”
  Koliko god ovo je bilo ROFL-tanko argumentirano, toliko je i zanimljiva statistika CDC-ja, koja kaže kako godišnje od cigareta umre 435 000 amerikanaca, od alkohola 75 000 ljudi, a od anaboličkih steroida samo 3 osobe. Slično je i sa statistikama odjela hitne pomoći – najčešći razlog je alkohol, slijedi ga kokain i trava a steroidi se nalaze čak na 142. mjestu, iza vitamina.
 • Steroidi se koriste od 30-tih godina za žrtve požara, oboljele od tumora, pacijente u rekuperaciji nakon operativnih zahvata, oboljele od AIDS-a – Jeff Taylor uz njih živi 25 godina. 1992. godine je kolabirao od upale pluća i pao na 50-ak kg, imunitet mu je bio devastiran skroz. Odlučio se na tretman steroidom Anavar u kliničkim ispitivanjima i doživio je nevjerojatan oporavak. Njegov život danas ovisi o kriminalizaciji steroida, što se kosi s planovima brojnih političara koji moraju odraditi “makar nešto” u svojim mandatima.
  BTW, ne sjećam se da sam ikad do sada čula/čitala/vidjela da je ijedan HIV-pozitivan čovjek živio s virusom 25 godina.
 • Roid rage je termin s kojim sam se sada susrela prvi put – fraza je nastala od (STE)roid rage izraza vezanog za ludilo u momentu zamračenja uma. Nešto kao “postal”, ali ne onaj poštanski.
 • Što su zapravo steroidi? U jednom od dijelova dobijamo pojednostavljeni uvid u definiciju i djelovanje – “First of all, the term “steroids” is often misused to describe any performance-enhancing drug when in fact many of these drugs are not actually steroids at all. So what are steroids? Well, steroids are synthetic versions of hormones that your body produces naturally, like cortisone that’s a steroid. It signals the body to break down inflammation. Birth control pills are steroids too. Made from the femalesex hormones, estrogen and progesterone. But the steroids that get all the negative attention are anabolic steroids, made from the male sex hormone testosterone which tells the body to increase muscle size and strength and helps to recover from workouts faster.
  Like any drug, anabolic steroids do have side effects. And if you abuse them the side effects will be worse. For men, they can cause acne, hair growth, raised cholesterol, shrink your testicles and lower your sperm count, which could even make you sterile. But all of these side effects are reversible when you go off the drugs. Otherwise, steroids don’t cause baldness, but if it runs in your family they might make you go bald faster. And they can also cause gynecomastia, or what the gym rats call “bitch tits.”
  For women, in addition to acne and hair growth, steroids can cause a deepened voice, menstrual problems and can enlarge the clitoris. And some of these are not reversible. And for kids, some experts think steroids can stunt growth by closing growth plates prematurely. But that’s actually never been proven. There’s also no proof that steroids cause cancer, kidney failure, and only oral steroids in high dosages can cause liver problems. And it’s true that steroids can be one of 1000 risk factors that could lead to heart disease, but then again low testosterone is another big risk factor.
  And Roid Rage? Steroids can increase aggression, but that only happens in about 5% of the population. And even then, they can’t make you psychotic. And as for the long-term side effects, we don’t know. No one’s ever done those studies.”
 • Spominje se i Steve Erhardt, spiritualni uzor/mentor/sensei Nevena Ciganovića.
 • Gregory Valentino također daje svoj doprinos ovom dokumentarcu kao osoba s najvećim bicepsima na svijetu. Poznat je kao čovjek kojem su eksplodirale ruke zbog upotrebe Synthola, organskog ulja koje po injiciranju u mišiće umjetno povećava njihov volumen. Sjećam ga se iz RTL-ovog dokumentarca “Neobični ljudi”, a ovdje je opisan kao osoba uhićena zbog posjedovanja i prodaje steroida. Iskreno navodi bildanje kao svoj lijek za liječenje Napoleonovog kompleksa i smatra kako steroidi nisu nikakav problem, pogotovo u usporedbi sa ostalim problemima u koje se mlada osoba može ukaljužati. Dapače, smatra da ni Arnie danas ne bi bio ono što je danas da nije koristio steroide. Heck, čak i Popaj koristi špinat ;)
 • Teoriju heroja donosi Stan Lee, autor brojnih crtanih nabildanih likova – amerikanci jednostavno trebaju heroja s kojim bi se poistovijetili i osjećali bolje.
 • Bik belgijske blond pasmine goveda ima preko 1200 kg, od čega enormna značajna količina mase otpada na mišiće. Kvaka je u mutaciji gena koja stvara dvostruko više mišića i koristi se za istraživanja mišićne distrofije. Ujedno služi i kao ružna slika budućnosti sporta – genetski doping.
 • Posebni momenti su listanje povijesti sporta u kojima je spletka i mufljaža stajala ispred časnog sportskog duha – Dave Hebner x 2 koji je Hulksteru iz usta otkinuo slatku lizalicu naslova, utakmica Patriots vs. Dolphins na kojoj je bivši zatvorenik čistio snijeg radi vidljivosti nečega nalik jedanaestercu, Rosie Ruiz pobjeđuje na Bostonskom Maratonu iako nije viđena na nijednom check-pointu i moj favorit, klizačica Tonya Harding koja nije mogla podnijeti bolju Nancy Kerrigan pa ja naručila lom koljena čeličnom šipkom. Sjećamo se filma o ovom slučaju?
 • Zanimljivosti iz svijeta sporta se nastavljaju – Tiger Woods je išao na lasersku operaciju očiju koja mu je donijela nadljudski vid. Česte su i kortizonske injekcije koje sportašima kao što je Agassi omoguće nastavak igre. Tzar u ovoj kategoriji IMO je Floyd Landis kojem su maknuli titulu koju je osvojio na biciklističkom natjecanju – optužili su ga za korištenje testosterona, a čovjek je u stvari spavao u posebnoj komori koja simulira uvjete života na visokim nadmorskim visinama (iz tih razloga npr. naši nogometaši treniraju na Bjelolasici – tamo organizam stvara više eritrocita, što rezultira boljom opskrbljenošću kisikom i potom boljom kondicijom). Čovjek je odabrao stvarno najmanje zlo, a diskvalificiran je kao da je koristio steroide ili EPO (eritropoetin) koji dirigira tijelu intenziviranu proizvodnju eritrocita. Za njih se postavlja pitanje o “performance enhancementu” na koje odgovaraju sa “svi to rade”.
  Šta vi mislite?
 • Dr. Wade Exum je bio nadzornik kontrole dopinga US olimpijaca. Potvrđuje otvoreno da su brojni od njih koristili steroide.
 • Chris odlazi kongresmenu Henry Waxmanu koji na Chrisova pitanja odgovara nekako kao ja na ispitima sa područja mehanizacije (konzultira se sa suradnikom). Mislim da je sramota za kongres da jedan od zakonodavnih ljudi ne zna kako osobe mlađe od 21 godinu ne mogu kupiti alkohol. Nek podupla plaću tom svom Brianu koji je uglavnom iz prikrajka odgovarao na pitanja!
 • Vrlo važno je spomenuti i mladog bejzbolaša koji je umro zbog upotrebe steroida. Taylor Hooton je počinio samoubojstvo nakon perioda depresije po ukidanju steroida, a sada njegovi roditelji po USA drže edukacije i preventivna savjetovanja. Njegov slučaj je specifičan jer se radilo o kombiniranju antidepresiva koje je propisala njegova psihijatrica, nakon što je odlučio prestati sa steroidima. No, njegovom ocu – osnivaču Taylor Hooton Foundationa nije neobično niti problem to što se na stadionima gdje on drži predavanja prodaju alkohol i cigarete. On zna razliku, kaže.
 • Najtužniji dio dokumentarca mi je kada Mad Dog dijeli američki san sa gledateljima – tridesetsedmogodišnji muškarac još uvijek sanja kako će otići iz Poughkeepsija u Kaliforniju, biti primijećen na ulici i pozvan da bude velika pro-wrestling zvijezda. Na kraju ulomka njegov otac konstatira kako je njegov san opasan jer o njemu ovisi njegova žena i dijete i da će jednog dana najvjerojatnije biti nađen mrtav.
 • Meni najdraži dio govori psihijatar Harrison Pope, koji proučava muškarce 21. stoljeća i njihov odnos sa samima sobom, pogotovo izgledom. Pred gledatelja stavlja 3 lutke – GI Joe iz 60-tih izgleda kao prosječan muškarac koji je visio po džungli u Vijetnamu, kada muškarci nisu bili toliko narcisoidni i opterećeni svojom pojavom. Lutka GI Joea iz 70-tih je već počela provoditi vrijeme u teretani i mišići su prilično definiraniji. Kulminacija je GI Joe devedesetih, hodajući mišić sa ogromnim ramenima, na steroidima. Kako bi on rekao, “So why is it now
  in the 21st century that there’s this huge preoccupation with body image that just didn’t exist before?”
  i “In our culture we still tend to romanticize steroids to a certain way. That you’ll see an ad for an S.U.V. that says, ‘this is our sedan on steroids’. But you wouldn’t see an ad for an S.U.V. saying, ‘this is our sedan on cocaine.'”
 • Najveća fora mi je sweatshop suplemenata – Chris pokupi dva hispanca (isprva mi je djelovalo malo rasistički, no kasnije se ispostavilo da odabir nije slučajan), kupuje legalne komponente kao što je rižino brašno koje će miksati i odlazi kući. Dečki istresaju i miješaju sadržaje vrećica, kapsuliraju, flaširaju i etiketiraju. Od sirovine koja ih je koštala 1,40$ po bočici kalkuliraju cca 60$. Ispostavlja se da je sve što su radili u skladu sa zakonima federalne države Utah (koja ne zahtijeva postavljanje deklaracije na proizvod o utjecaju na zdravstveno stanje korisnika). Osim korištenja stranaca za neprijavljen rad :O
  Potom odlaze fotografu koji se ne može načuditi kako ljudi gutaju fotošopirana tjelesa i žele izgledati nerealno kao i oni. U kratkom roku stvara dvije fotografije Chrisa – prije i poslije upotrebe vilinskog praha. Uz pomoć stilistice, britvice i Photoshopa.
 • Budući da se steroidi ne mogu izravno kupiti u trgovinama, proces nabave je zeznut. Ili nije. Osoba željna promuklog glasa, dlaka na neželjenim mjestima i smanjenih testisa odlazi kiropraktičaru  sa željom za prepisivanje hormona koji usporavaju starenje, sa “hormonskim debalansom”. Budući da kiropraktičar ne smije pisati recepte, njegov prijatelj-liječnik ga piše i nakon par pretraga, uz pomoć činjenice da FDA nije propisala referentne vrijednosti nivoa određenih hormona u tijelu. Alternativa je švercanje i strah od hapšenja, preferirani način kupnje.
 • Lijekovi vladaju svijetom, poznata je činjenica. No zašto onda hajka oko steroida? Porno-glumci prihvaćaju injekcije tekuće Viagre u penis, avijatičari drže fokus korišteći dekstramfetamine, studenti koriste Aderall srodan kokainu, glazbenici prije nastupa skidaju tremu koristeći beta-blokatore… svatko od navedenih smatra svoje korištenje ovih lijekova opravdanima, dok je to za sportaše nedozvoljeno. Zašto je to normalno, a steroidi nisu? Cialis, Botox, Plavix, Gardasil, Lamisil… lista je preduga, a ionako većinu tih lijekova vidite u spam-folderima svaki dan.
 • Zadnji odlomak je posvećen najpoznatijem bilderu svih vremena i ikoni ovog “sporta”. Arnold Schwarzenegger pred kamerama govori o slanju pogrešne poruke djeci i potencijalnim sportašima, kao i drastičnijim i preciznijim testovima na nedozvoljene supstance u organizmima sportaša, no sponzorira svake godine Arnold Classic, show bildera prije kojeg nitko nikada nije radio testove. Lani je pobijedio tip koji je par godina prije bio upleten u steroidske afere. Što reći?
  Schwarzi je nakon pobjede kao novi guverner Kalifornije naredio da se uklone svi njegovi posteri iz teretana. Crni dan za lokalne bildere, kako ga znaju zvati.

Dokumentarac završavaju priče o Chrisovoj braći – Mad Dog dolazi u LA sa ženom u lov na karijeru i potragu za srećom, a Smelly diže 700-tinjak lbs, “zadnji” put na steroidima.

Post-dokumentarno…

Isprva pomalo dosadnjikav, ali zapravo kvalitetne priče. Zanimljiv zbog širokog raspona ljudi koji su se u njemu pojavili, opisanih događaja iz prve ruke i emocionalne involviranosti. Na momente malo patetičan, no ništa što se ne može preživjeti ili treba jako zamjeriti. Must see!

… i iz Lazićevog pera?

Za kraj donosim mišljenje osobe koja mi je preporučila dokumentarac i skakala po živcima dok ga nisam pogledala.
“Zašto baš ovaj dokumentarac?
Iskrenost.
Ali pošto jednu riječ nije moguće proturiti pod 10 rečenica morat ću malo obrazložiti. Ovo je uradak koji pokazuje šta sve nije dobro u Mooreovim dokumentarcima. Zašto usporedba s Mooreom? Zato što su mnogočemu slični, napravili su komercijalne dokumentarce koji nisu ni prirodoslovni ni povijesni, napravili su dokumentarce koje možete pogledati umjesto dobrog igranog filma. Samo što Bell, za razliku od Moorea, ne pokušava napraviti očajno prozirnu samopromociju, nego predstavlja “Side effects of being American” objektivno i realno. A to znači 2 strane, u ovom slučaju poprilično hrđave, medalje. Ima Bell još pozitivnih stvari u odnosu na Moorea – ne pokušava biti bombastičan ili srcedrapateljan, nego samo, ponovit ću još jednom, iskren. Čak je i
freak Gregg Valentino ispao simpatičan. Koliko god se čovjek na prvu loptu gadio oku prosječnog čovjeka zbog svojih prenapumpanih mišića – ispričao je dobru priču i prikazao se kao pravi čovjek od krvi i mesa, doduše puno mesa. I za kraj najvažnija prednost ovog dokumentarca nad ijednim drugim koji sam pogledao – ne nameće nam zaključak koji trebamo donijeti nakon provedenih 2 sata pred malim ekranom.”