Dan #6. | entomološki muzej u Volosu

Dan #6. | entomološki muzej u Volosu

Ne znam jeste li svjesni, ali u Europi baš i nema puno entomoloških muzeja, specijaliziranih samo za kukce. Nisam baš prejak fan kukaca iznabadanih na stiropor, daleko su mi draže fotografije i živi kukci kadgod je moguće, ali ovakva se prilika ne propušta. Da biste ušli i pogledali eksponate u entomološkom muzeju u Volosu nužna je najava preko fb/tlf jer posjet prati priča sina vlasnika muzeja. Tijekom cca 1 h prolazi kroz razne redove, porodice, ekologiju (mimikriju, aposemiju, endemske vrste…), komentira, pita, mi odgovaramo, ma ono – gušt skroz. Zbirka je prilično opsežna, a meni su po običaju najveći gušt paličnjaci i kornjaši, bogato zastupljeni u zbirci.

Kraj dana dočekali smo u divnom gradiću Delfi (posljednjem bitnijem mjestu, izuzetno važnom za grčku povijest i mitologiju – Delfsko proročište – ringaju li bellsi?). Tu smo, osim gušta i šetanja po prelijepom zraku kupovali posljednje poklone s popisa, tamanili caciki i souvlaki i družili se s lokalnim mačkama. Naišli smo na duć sa svakodnevnim namirnicama i kupili konzervu mačje hrane. Postali smo hit u sekundi, sjurilo se jato mačaka lutalica po svoj zalogaj.

Nakon ovoga putovanja opako me zaintrigiralo putovanje izvan sezone, ludila i turističke psihoze i oboje smo se složili da ovako treba razmišljati ubuduće i planirati putovanja izvan ljetne špice. Nije sam taj mir faktor – zbilja nije loše ni uštedjeti na troškovima spavanja, pogotovo jer se rado tuširam na kraju dana kada smo aktivni. radi se o uštedi koja doseže čak i 50-70%, a najviše se osjeti u turističkim gradovima (tipa Delfi). O vrućini da ne pričam – izuzetno slabo podnosim ljetne žege po kojima je upravo Grčka poznata – sumnjam da bih ovoliko uživala u pol ljeta kada sve ugrije, svi se pjene na ulicama i dozivaju djetetinu.

Uglavnom – thumbs up za jesen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.