Dan #5. | Olympos oros

Dan #5. | Olympos oros

Od malih nogu okružena sam knjigama o mitologijama i oduvijek su me fascinirali filmovi, serije, crtići etc. koji pokrivaju ovu temu. Prvi kontakt s grčkom mitologijom bio je u prvom osnovne, kada sam u knjižnici rondala po knjigama na ovu temu. Upravo guglam slike knjiga na ovu temu s namjerom da nađem knjigu koje se jasno sjećam (korice bih uvijek lako prepoznala), ali ne uspijevam, nažalost. Sjećam se bogato ilustrirane knjige koja je prikazivala mitove o Minotauru, Heraklu, Perzefoni i ostalima. Čitajući, bilo je nemoguće zaobići Olimp, mitsko prebivalište grčkih bogova, koji su s visina nadzirali smrtnike i izlagali ih raznim kušnjama i testovima strpljenja jer su i sami bili puni karakternih rupica koje bismo prije pripisali smrtniku nego nadljudskom biću. Toliko je zanimljivih mitova i priča koje bi se dalo razvlačiti u tančine, ali spomenut ću najdraže: mit o Prometeju i vatri, Seleni i Endimionu, kao i cijeloj priči o Hadu, Haronu i Stiksu.

Stoga je penjanje na Olimp kad si u Grčkoj nešto što se podrazumijeva kao sklapanje očiju kada kišeš, tim više što je dolazak do vrha Mitikas (gr. nos) relativno nezahtjevan. Postoje utabane staze kojima i nešto nabrijaniji penzići mogu prošetati, pa smo se tijekom planiranja složili da nema isprike da ne bacimo pogled s Olimpa kada smo već u Grčkoj.

Guglajući prije polaska vidjela sam fotografije Zeusovog trona (vrh Stefani), jednog od vrhova u sklopu olimpskog planinskog lanca. Tu sam se skroz raspala od sreće i skroz narajcana divotom prirode utefterila ogroman X na kartu s namjerom da se ovdje digne kamp i prespava. Mislim, može li bolje – probuditi se ujutro obrijan planinskim vjetrom na Olimpu, na Zeusovom tronu? Nije retoričko, primam svaki odgovor u razmatranje.

Posjetili smo informativni centar u podnožju, pogledali izložbu fascinantne endemske flore i (entomo)faune i dobili upute kako do vrha.

Pogledajte ovaj procjep u sredini. Neočekivano je lako prohodan.

Dan, nažalost, nije baš obećavao – oko Olimpa ležala je magla koja nas je zabrinula i natjerala da se pitamo hoćemo li uopće na vrh because slaba vidljivost. No, dadosmo priliku da se vrijeme razdani, magla odmagli i mi opalimo selfače s na vrhu u maniri posebno dobro raspoložene Kim K.

Nažalost, plan je morao biti izmijenjen. Osim magle, padala je i konstantna sitna kiša. Snijeg me ne smeta, nimalo, ali kiša mi je bnjeh. Odjeća čak i nije faktor, jer sa sobom nosimo kabanice na šalabaze, koliko bezveznost i u ovom slučaju nikakva vidljivost onoga što nas zanima. Stoga smo se malo prošetali kroz šumarak u podnožju, pomazili lutalice, potom se spakirali i krenuli dalje. Obećavajući sebi da se na Olimp penjemo garant nekom drugom prilikom.

Bilo mi je zanimljivo vidjeti desetke daždevnjaka na cesti i po putovima za šetanje kroz šumu. Očito je bio nekakav migracijski moment u tijeku, pogotovo jer je dan bio kriminalno vlažan i kao takav idealan za aktivnost. Većina koja vidi ovakve slike prekreće oči i lijepi neugodne epitete na račun daždevnjaka i ostatka vodozemaca; meni su fantastični, odrasla sam okružena raznom živadi kod dida, niš mi se ne gadi i uzimam u ruke sve što mogu da bih promotrila kako izgleda.

Ovo, naravno, ne sprečava mog nešto gadljivijeg muža da ne živčani i ne dere se “NE UZIMAJ U RUKU TU ŽIVINU ARGGHHHH!!!”. :D Kao što ni mene ne spriječi da tu istu živinu uzmem, ofc.

Ova je slika okinuta u 13:30 i govori koliko je imalo smisla ići prema vrhovima. :/

Baš me razočaralo loše vrijeme, ali štaš – put pod noge prema sljedećoj točki. Bio je to grad Volos uz Pagasetski zaljev, totalno oduševljenje. Bio je daleko pitomiji, ljepši, uređeniji, čišći i što sve ne u odnosu na nesretnu Atenu. Šetali smo satima, guštajući u prohladnoj večeri i okruženi mnogobrojnim prolaznicima. Činilo se da je neka major fešta u gradu, a ispostavilo se da je regularni jesenski vološki dan, tj. večer. Iz Volosa nemam puno slika, rijetko slikam gradove uvečer, s prolaznicima. No, dan je finiširan odlaskom nad grad, u pansion koji nađoh preko booking.coma i koji nas je ovoje oduzeo koliko je bio fin, miran i ugodan za boravak.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.