Domaća zadaća: Dimmuborgir / Helvetes katakomber

Domaća zadaća: Dimmuborgir / Helvetes katakomber

Za Dimmu Borgir znate, sigurna sam. Black metal, Norveška, Shagrath, corpse paint, growl – ringaju bellovi?

Ima još jedan Dimmuborgir (bez razmaka), smješten u Mývatn regiji na sjeveroistoku Islanda i na šavu koji spaja eurazijsku i američku tektonsku ploču. Shagrath kaže da je dotična lokacija bila inspiracija za naziv banda, što je očekivano jer na islandskom dimmu borgir znači dvorac u tami. Radi se o spiljama vulkanskog podrijetla i stijenama u oblicima koji podsjećaju na ruševine dvorca, starosti oko 2300 godina, nastalima iz lave pristigle tijekom erupcije iz obližnjih vulkana i koje impozantnošću dominiraju krajolikom. Dok je lava polako pristizala i slijevala se preko jezerca na spomenutoj lokaciji, voda u jezeru počela je ključati a para koja se podizala stvarala je brojne stupove od promjera olovke do stoljetnih hrastova i visine do 10 metara. Pojedini su se dijelovi uslijed mase koja je opterećivala stupove urušili i dodali dramatičnu dimenziju. Ovo je prilično jedinstveno u prirodi i, barem meni, zanimljivo i vrijedno šetanja jednog dana. Lokaciju siječe nekoliko predefiniranih staza različitih razina zahtjevnosti i jedina je zapreka udaljenost samog Islanda.

Tijekom više od dva milenija postojanja Dimmuborgir je svojom pojavom izazivao razne priče, teorije i vjerovanja vezana za postanak. U periodu kršćanskog misionarenja postao je “vrata pakla” i “paklene katakombe”, kao i lokacija na koju je Sotona pao iz Raja. U predkršćanskom periodu i prema izvorima staroislandskog folklora Dimmuborgir je bio obitavalište trola (trolice) Grýle, jednog iz niza muževa i djece. Grýlu je bio glas psihopata i masovne ubojice, pogotovo male djece. Vjerojatno je služila kao metoda ušutkivanja klinaca prije spavanja, na nešto mekši način nego to rade Rusi.

Ovdje možete pogledati kako izgleda segment Dimmuborgira, Kirkjan spilja (crkva). Dio je projekta 360, inicijative koju jako volim i podupirem. Pojavljuje se nakratko i u trećoj sezoni GOT kao kamp wildlinga.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.