Sljedeći recept, koristan sigurno svakome tko želi spravljati i jesti drugačiji kruh, posvećujem mitskom esenskom kruhu. Nisam ga puno puta radila, što je šteta i za što se nadam iskreno da će objava posta popraviti (nekako se lakše “sjetim” spraviti nešto ako netom objavim tekst). Postoje desetci recepata za esenski kruh, sirovine i omjeri drastično variraju, ali za potrebe ovog posta, da biste dobili predodžbu o čemu se radi, opisujem izradu bazičnog recepta. To ste vjerojatno već i primijetili kod mene, izbjegavam teške kombinacije jer ih smatram beskorisnima ako prvo niste napravili nekakav temeljni recept i u svojoj glavi i rukama dobili predodžbu kako određeno jelo treba izgledati.

U izradi možete koristiti uobičajene glutenske i bezglutenske žitarice – pšenicu, raž, ječam, zob, ali i rižu (pogotovo basmati ili jasmin), proso, heljdu, amarant, kukuruz, quinou i teff. Količina žitarica može biti djelomično ili potpuno zamijenjena nekom od mahunarki – slanutkom, lećom ili mungo grahom, kao i orašidima i masnim sjemenkama – bademima, lješnjacima, indijskim orasima, chia sjemenkama, sezamom i suncokretom. Isto tako, sjemenke možete koristiti suhe ili isklijale (u tom slučaju pripazite na čistoću tj. pojavu plijesni) jer bi kruh po definiciji trebao sadržavati klice, dodavati mekinje i razna ulja.

Uglavnom, sameljite sjemenke koje želite. Na jednu šalicu fino mljevenih sjemenki dodajte šalicu mljevenog lana i vode toliko da kruščić ima formu i ne lijepi se za prste. Pomiješajte i ostavite da odleži 10-ak minuta, da bi sjemenke lana iskoristile svoju sposobnost vezanja smjese (pretpostavljam da znate, lan pušta sluz koja odlično veže sastojke u kruhu i ostalim jelima). Smjesu možete staviti u namašćeni kalup u cjelini ili peći manje pogačice. Dovoljno je staviti ih u ugrijanu pećnicu na 200 C i peći 20 minuta. S ajvarom je fin za poludit :), a osim kruha, može poslužiti i kao nosač za pizze i slično.
Alternativno, ako ste opremljeni dehidratorom, esenski kruh možete i prosušivati tijekom noći umjesto pečenja u pećnici. Nisam isprobala pa ne znam kako bi izgledalo.

Ovaj recept uvelike olakšava život osobama koje izbjegavaju gluten zbog intolerancije, celijakije ili alergije. Sluz lanenog sjema odradit će povezivanje čega god poželite vidjeti u kruhu. Mljevenje šalice najobičnijih sjemenki bundeve napravit će nešto toliko mirisno i ukusno da ćete ovaj kruščić peći iako nemate neku od intolerancija. Isprobajte i s indijskim orasima; kruh je tada nešto skuplji, ali je zbilja vrlo ukusan i vrijedi zadnje kune.

indor