Pisala sam već o domaćinstvu kao predmetu kojeg smatram itekako korisnim, a vidim i kako HR mediji spominju mogućnost povratka ovog predmeta u osnovne škole nakon korjenitih reformi postojeće strukture.

Evo jednog primjera iz stvarnog života koji me oduševio. Nećakinja u nižim razredima osnovne škole donijela mi je recept koji je dobila u školi i po kojem su učenici na nastavi skuhali ekšl ručak na satu analognom domaćinstvu. Ja sam, malo za reći, bila oduševljena viđenim i njezinim objašnjenjem kako je to kuhanje izgledalo – djeca mlađa od 10 godina na satu rezala su povrće bez onih balkanskih POREZAĆEŠSE bapskih histeričnih gluposti, kuhala i u igri naučila skuhati sasma solidnu juhu. Ovdje ih se od malih nogu uči samostalnosti. Meni je to predivno, dijelom zato što poznajem ogroman broj konja od 20+ godina kojima bi ovaj recept bio neurokirurgija zbog neznanja i nimalo manje bitnog manjka interesa, a dijelom zato što su djeca po prirodi totalno znatiželjna i šteta je ne zadati im nekakav zadatak, bio on kuhanje, izrada nekog predmeta od drveta i slično. Znam po sebi; kada radim bilo što kreativno a makar je jedno dijete uz mene, osim što se odmah zalijepi i zainteresira za izradu, svako, ali baš svako od njih zamolilo me da im dadem materijala da i oni probaju raditi s time (glina, fimo, koža, tekstil, šivanje, pletenje… you name it).

I sam recept nije loš, dapače. Puristi će odbaciti suhomesnati proizvod i kocku za temeljac u strahu od nitrata i natrijevih soli glutaminske kiseline, ali to sada uopće nije bitno. Bitna je namjera, kao i dječje oduševljenje zadatkom.

zelenjava

Evo prijevoda recepta.

Povrtna juha

Sastojci:

  • 2 krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 poriluk
  • polovica korijena celera
  • polovica brokule
  • komad dimljene mesne hrenovke
  • 8-9 dl vode
  • 2 kocke temeljca za juhu
  • pola žličice soli i papra

Napravi sljedeće:

Operi i oguli povrće. Nasijeci mrkvu, krumpir i celer na kockice. Nasijeci brokulu i poriluk na komade. Izmjeri i zakuhaj 8-9 dl vode. Dodaj kocke temeljca. Kada se rastope, dodaj narezano povrće i kuhaj deset minuta. Nasijeci hrenovku na kocke. Dodaj brokulu, poriluk i hrenovku u juhu i ostavi da se kuha oko tri minute. Začini pomoću soli i papra.
Uživaj u jelu.

Fenomenalno, zar ne?