Na poslu sam se sjetila leblebija pa sam skoknula po dvije konzerve slanutka. Inače sam dosta prehrambeno impulzivna, valjda za sve osim za slatkiše. Nisam nikad ušla u delirium tremensu u trgovinu po čokoladu ali po par kila mandarina/cvjetače/raznih mahunarki ili litara tekućeg jogurta jesam =)

Inače, brutalno jednostavan recept je u pitanju a krajnji rezultat fin. Onako, snackoidan.

Krajnji krajnji rezultat je taj da u ovaj tren više nemam ni kapi najdražeg ulja,

japanskog tamnog sezamovog.

Nema veze =), sutra ću pokupiti drugo. Nije baš jeftin resurs, boca košta stotinjak kuna ali mi traje oko 6 mjeseci, superstabilno je na visokim temperaturama a okus je pakleno dobar. Aromatično je i fino, smatram da ga svatko treba probati.

Mjerica za leblebije neka vam bude 250 grama ocijeđenog slanutka. Može biti kuhan, može biti iz konzerve a neki ga samo namoče prije spravljanja. Meni je ukusniji kuhan. Ujedno će biti probavljiviji, što znači da će manje grajndati po crijevima.

U zdjelici dobro izmiješajte 2 žlice sezamovog ulja (neki stavljaju maslinovo, ali ja sam veliki protivnik zagrijavanja tog ulja), jednu malu žlicu tamarija, dvije male žlice sjemenki kima, prstohvat soli, kurkume i češnjaka. Istresite na slanutak i dobro izmiješajte.

U tepsiju položite aluminijsku foliju. Zapravo, ne morate, ali kako se meni ne da strugati zapečeno ulje sa tepsije, ovo je brže i još jednostavnije. Istresite slanutak, raširite ga u sloju visine jedne sjemenke.

Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite uz povremeno otvaranje i lagano miješanje.

Kad se ohladi, istresite leblebije u posudu i pustite si dobar film.

Preporučujem Perfect host. O filmu neću ništa reći jer i najmanja informacija je prvoklasni spoil i uništenje filma. Sjednite i uživajte =)