Lieksa!

Koliko daleko ste spremni otići u namjeri utaživanja znatiželje?

np: NIGHTWISH – while your lips are still red

Sinoć me jedan sig odveo na klavirsku interpretaciju pjesme grupe Nightwish. Melodija mi je bila poznata (ne trudim se više oko grupe otkad je Tarja odustala od benda) ali spot do jučer nisam vidjela. Služi kao promocija za film Lieksa! koji sam, čim sam vidjela velike smeđe oči prelijepe glavne glumice i finske pejzaže, odlučila potražiti. Problem sa filmom su nepostojeći engleski titlovi i u DVD izdanju, čak i na Amazonu. Ovu informaciju mi je jutros formalno potvrdio i helpdesk Suomikauppe, spominjući isključivo švedske raspoložive titlove. Paralelno sa finskom verzijom je snimljena i verzija na engleskom jeziku, The Matriarch, no također ju ne nalazim.

Dakle, ostalo mi je samo letimično preletjeti film i kao stare nepismene bake iz sela mog djeda kad prate sapunice, oslanjati se na geste, mimiku i bodylanguage :). Finnish language, s druge strane, kompliciran i zakučast kakav jest, naravno, ne poznajem dovoljno da bih sa razumijevanjem mogla pogledati film. Trebao bi biti komedija sa natruhama drame, a vidim kako se radi o obitelji u širem značenju koja putuje Finskom u kamp-kućicama vučenima prastarim automobilima i ljubavnim iskrama između ljepooke djevojke i plavušana među koje se upliće očiti bad guy, mafiozo-tip sa naušnicama, zlatnim zubom i Al Capone prslukom. Cijeli film je urešen zanimljivom fizionomijom lica glumaca (okrupni Tweedledum glumac pogotovo) i pomalo pomaknutom karakterističnom kostimografijom, za koju je i nagrađen. Posebno prelijepe scene su snimljene u smrznutoj, potpuno snijegom pokrivenoj šumi, kad se ljepooka crnka i plavušan valjaju po suhom snijegu crvenih nosova. Primijetih mehaničko šivanje Singericom, scene nekakve borbe, vjerojatno oko glavne glumice, napad nekakve supkulturne skupine na ovu pseudo-obitelj…

Film završava rođenjem nekakvog djeteta, ali tko je otac i što se zapravo događalo tijekom sat i pol filmske radnje… znaju samo finci i šveđani.

Evo nekoliko promo-fotografija:

i trailer.

Izgleda kako će lakše biti naučiti finski jezik nego nabaviti film.

Previous post

Next post

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.