Nabavila sam Mjollnir!

np: ENSIFERUM – finnish medley
(nije geografski poklopljeno s Mjollnirom, ali ju slušam zbog stihova Terve metsä, terve vuori, terve metsän ruhtinas!)

Nedavno sam počela tražiti Thorov čekić po internetu. Nailazila sam na raznorazne verzije i izvedbe, isključivo na stranim web-siteovima sa cijenom za pasti u nesvijest u kombinaciji s gadnim poštarinama. Onda sam naišla na countessdeathory i nakon peripetija s transportom nauštrb moje skepse na HP, došao je divni čekić u moje ruke.
Nije masivan, tj. ne oštećuje kompleks vratnih kralježaka i dug je oko 4 cm. Ornamentiran je pleterima i na mjestu provlačenja uzice ima stilizirane oči.
Evo i slikice:

Za neupućene, Thor, vanaheimsko božanstvo praćeno grmljavinom oko pasa nosi čekić, artefakt također poznat kao Mjollnir. Simbol je muškosti i enormne snage njegovog vlasnika, ujedno jedini posjeduje snagu koja se može usprotiviti divovima. Na taj način štiti ostale bogove Asgarda i Vanaheima. Ovaj moćni magični predmet su napravili pohlepni patuljci Brokk i Sindri, stručnjaci za neobične predmete nordijske mitologije, a ima sposobnost vraćanja u šaku gospodara nakon što ga baci prema meti. Njime Thor ubija zmijurinu Jormungand u Ragnaroku, nasljeđuju ga njegovi sinovi Modi i Magni.

Preporučujem pogledati:

Vikinški riječnik
Rune
Pripovijetke
Oslo, 10 stoljeća kasnije…