Black + ice = svart + is = schwartz + eis = negro + hielo = nero + gelato = negro + gelo = nigro + glaciaĵo = musta + jää.

np: ARCH ENEMY – nemesis

Ime filma je upućivalo na nešto poprilično mistično i opskurno, nešto što bi tematski odgovaralo prosječno pomaknutom kinematografskom uratku sa sjevera. Nisam ni sanjala da će se priča vrtjeti oko sredovječnog bračnog para koji razara njegovo konstantno ganjanje suknje. Film je, u stvari, psihološka drama vulgaris koja se po dobrom i lošem ističe samo po par full frontal nudity scena, scena seksa između osoba neproporcionalnih godina, zatim nekoliko scena divnih parkova pod snijegom i glazbi koju potpisuje Eicca Apocalyptica Toppinen. Od poznatijih… Quutamo je isprostituiran u nekoj diskoteci i perfektno uklopljena Coma u vožnju autom kada Saara prati Tuuli. Ocjena? Slab. Glumci nisu loši, pogotovo jer su dosta prirodni. Problem je u recikliranoj temi viđenoj previše puta. Iznimno brzo se zakuhava radnja, ali je poprilično razočaranje.

Crni led – staklasti tanki i iznimno opasan sloj leda na prometnicama sa vrlo malo mjehurića koji poprima boju podloge na kojoj se smrznuo. Mi hrvati tu pojavu zovemo poledicom.