Primjećujem kako ljudi često poistovjećuju geekove, nerdove i dorkse. Dušu mi cepa to što nemamo hr nazive za ove termine (nažalost, “štreberom” obuhvaćamo sve spomenute) ali nema veze.

Prvo i najvažnije, geek & nerd & dork nisu sinonimi, ni po koju cijenu. Dapače, nerd ima potpuno pravo biti uvrijeđen ako ga nazovete dorkom a (upućeniji) dork će procvasti od komplimenta ako ga nazovete geekom.

Zašto? Prije nego pojasnim razlike, prikladan xkcd:

Nerd je arhetip inteligentnog pustinjaka, koncentrat znanja. Inženjerski mozak, značajnog kvocijenta inteligencije. Briljira na području prirodoslovnih i informatičkih znanosti, odličan je šahist, jedino zadovoljstvo nalazi u klasičnoj glazbi. Moguće neugledan, no jel to uopće bitno? Obično je izoliran ali ne osjeća potrebu za integracijom u društvo – dovoljan je sam sebi. Bira hobije koji mu pred drugima pumpaju intelekt. Obično se kreće u društvu drugih nerdova i ako bira drugu polovicu, ona će uvijek biti nerd. Karakterizira ga bahat nastup i možebitno patronizirajuće naoštren prema inteligencijski inferiornima od sebe.

Geek, sa druge strane, ima normalan društveni život ali i konstantnu glad za zanimljivostima i neobičnostima. U odnosu na nerda koji je prolazio sa 5,0 geek je klasični vrlo dobar. Na svaku “novinu” (makar u svom mikrokozmosu) se zalijepi kao moljac na plamen. Ima izrazito bujan vokabular, krcat opskurnim terminima, elokventan je. Poznat je po specifičnim i zanimljivim unikatnim hobijima i jako je dobar fan – rado se razbacuje citatima iz karakterističnih serija i filmova. Okolina ih doživljava kao pomalo blesave i pomaknute no generalno su uklopljeni u društvo. Najomiljeniji profesori (obično prirodoslovci) zanesenjaci su geekovi.
Za razliku od nerda nije selektivan pri odabiru fraera/ženske.

Da sumiram, geek odlazi pogledati Lord of the Rings a nerd odlazi odjeven kao hobit :)

A dork? Dork je potpuno nezanimljiva nakupina sala i dlaka bez ikakvog društvenog života, bez posebnih interesa kao gorespomenuti. Geek/nerd wannabe.