Jaja spadaju u namirnice s kojima imam prilično bizaran odnos. Većinu pojedem preko palačinki ili preko panir smjese, iako (realno) odavno već ne poham. Kuhana, poširana, kajganizirana – nisu mi baš zanimljiva. U zadnjih 5-6 godina nisam pojela ukupno dvije-tri kutije jaja, s tim da je 90% tih pojedenih jaja konzumirano u zadnjih godinu i pol. Zna proći zbilja i preko godina dana da ih niti ne omirišim, a onda u jednom obroku pojedem 5 komada i to obično u huevos rancheros ili shaksouka shemi.

Nešto je posebno u jajima s kvalitetnim mahunarkama i povrćem, obroci su zasitni do te mjere da imam osjećaj kako sam spremna, u najmanju ruku, za piljenje sekvoja.

Tema ovog posta zapravo je korištenje zamjena za jaja u kuhinji.

Hateri će, snortajući u derisionu, odmah pitati:

why

Ako sam probala koristiti nešto drugo osim jajeta, bila sam motivirana čistim eksperimentom i željom za promatranjem kako će se zamjena ponašati, a ne “etikom”. Jaja se pri kuhanju ponašaju vrlo specifično, povezuju smjesu i daju teksturu nakon izlaganja temperaturama, ali zanimljivo je promatrati kako ih druge namirnice imitiraju i koliko im to dobro ide.

Mljeveni lan je najjeftinija i najdostupnija zamjena. Nakon namakanja u tekućini generira sluz koja odlično povezuje svaku moguću smjesu.
1 jušna žlica lana + 3 jušne žlice vode = 1 jaje.

Chia sjemenke su skuplja varijanta.
1 jušna žlica lana + 100 ml vode = 1 jaje.

Zrela banana primjenjuje se zgnječena i umiješana s ostatkom smjese.
1/2 banane = 1 jaje.

Maslac od kikirikija nosi jaku aromu pa to treba uzeti u obzir.
3 jušne žlice mijenja 1 jaje.

Agar alga vrlo lako zgusne svaku smjesu s kojom dođe u kontakt.
1 jušna žlica agara + 2 jušne žlice vode = 1 jaje.

Jabučni sok je pomalo neočekivan na ovoj listi. Razlog zašto ga se koristi u kuhinji u ovom kontekstu pripisuje se pektinskim vlaknima.
50 ml soka mijenja jedno jaje.